Není panel jako panel. A u těch solárních to platí dvojnásob

1. srpen 2016
Dobré odpoledne

Sousedi mají na střeše černý panel a vám vrtá hlavou, jestli by se vyplatil i u vás? Solární techniku přišel do poradny Regionu představit Jiří Zeman z firmy Neosolar. Jsou dva základní druhy solárních panelů, které slouží buď k ohřevu teplé užitkové vody, nebo k výrobě elektrické energie.

V prvním případě je v panelech ohřívaná nemrznoucí kapalina, která je vedena potrubím do zásobníku teplé vody, kde dochází k výměně tepla. Takový systém pro rodinný dům vyjde na 80 až 90 tisíc. Bez dotace je návratnost takové investice na hranici životnosti systému. Navíc tepelné zisky ohřevu teplé vody ze solárního kolektoru jsou v zimním období velmi malé.

Fotovoltaický článek nabízí více možností

Místo ohřevu kapaliny fotovoltaický článek vyrábí rovnou elektrickou energii, kterou pak můžeme také využít k ohřevu vody nebo ji běžně využívat v domácnosti. Existují čtyři druhy fotovoltaických systémů a to ostrovní, síťový, hybridní a přímý ohřev vody. Ostrovní systémy jsou vhodné tam, kde nejsme v dosahu rozvodné sítě. „Uvedl bych jako příklad chaty, chalupy nebo obytné vozy. Případně místa, kde je klasická přípojka natolik drahá, že se nevyplatí,“ říká Zeman. Jiné je to u síťových systémů. U nás vyrostly jako houby po dešti především po štědré státní podpoře z minulých let. Článek vyrábí elektřinu, kterou uživatel buď přímo spotřebovává a pokud ji v danou chvíli nevyužije, tak ji dodává do rozvodné sítě.

Na chatu je ideální ostrovní systém

V našich klimatických podmínkách je zatím velmi obtížné dosáhnout úplné nezávislosti na elektrické rozvodné síti. Problém nastává v zimě, kdy je málo slunečního svitu a s největší pravděpodobností se tak neobejdeme bez externího zdroje elektřiny. Na chatu nebo chalupu, kde jste hlavně v létě, je ale ostrovní systém ideální. Fotovoltaický článek dobíjí baterie. Pokud jsou akumulátory nabité, je možné přebytečnou energii využít k ohřevu vody. Přes noc můžeme elektrickou energii čerpat z nabitých baterií, které se druhý den znovu dobijí. „Pokud vezmeme objekty bez klasické rozvodné sítě, což jsou nejčastěji obytná auta a chaty, tak se průměrná cena pohybuje v rozmezí 5 až 25 tisíc. U rodinných domů se bavíme o investici v řádu stovek tisíc korun,“ dodává host.

Spustit audio