Nemocných po kousnutí klíštětem na Vysočině přibývá

8. srpen 2016
Dobré odpoledne

S doktorkou Alenu Dvořákovou z Krajské hygienické stanice a z Centra očkování a cestovní medicíny jsme mluvili o výsledcích tzv. vlajkování a počtech infikovaných klíšťat na Vysočině. Jedná se o sběr klíšťat za pomocí vlajky. Je to látka, na které se snadno klíšťata zachytávají.

„Účelem je zjistit míru zamoření virem klíšťové encefalitidy a bakterií lymské boreliózy. My jsme tento průzkum prováděli v 29 lokalitách a v 21 z nich byla prokázána bakterie borrelia burgdorferi, která způsobuje lymskou boreliózu,“ říká host. Sběr vzorků probíhal na Vysočině.

Vysočina patří k rizikovým krajům

I přesto, že vlajkování neodhalilo infikovaná klíšťata encefalitidou, z vývoje nemocnosti je zřejmé, že se v našem kraji vyskytují v hojném počtu. „Podle nemocnosti, jaká je v našem kraji, jde počet nemocných za posledních patnáct let strmě nahoru,“ upozorňuje Dvořáková.

Čtěte také

Oproti loňskému roku je letos nemocných více

„Letos evidujeme celkem 28 případů klíšťové encefalitidy v celém kraji. Oproti loňskému roku, kdy za stejné období, tedy do konce července, bylo 19 případů. U lymské boreliózy je ten nárůst mnohem větší. Letos je to 160 případů a loni 78,“ říká host.

Nejlepší ochranou je očkování

To je možné aplikovat pouze proti klíšťové encefalitidě. Můžete se nechat očkovat i během léta, ale očkování bývá účinné až po druhé dávce. Proti borelióze existují pouze preventivní opatření v podobě používání repelentů, vyhýbání se vysoké trávě a nošení dlouhých nohavic případně rukávů, pokud se pohybujete v listnatých lesích a porostech s vysokou trávou.

Spustit audio