Nemocnice v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě otevírají ambulance pro děti, řeší tak nedostatek pediatrů v regionu

18. září 2023 12:37

Rodiče na Pelhřimovsku mají novou možnost sehnat pro své potomky pediatra. Na dlouhodobý podstav dětských praktiků zareagovala tamní nemocnice, která otevřela v této specializaci novou ambulanci.

Dlouhodobý nedostatek dětských lékařů trápí zejména rodiče v menších městech a obcích. Nová dětská ambulance v pelhřimovské nemocnici funguje od poloviny září v nedávno otevřeném pavilonu péče o dítě. O pacienty se v ní starají nemocniční  lékaři z dětského oddělení. Volná místa k registraci tam ještě jsou. 

„Neměli jsme praktického lékaře, hledali jsme ho asi rok. Vždy nám řekli, že mají plno, je to těžké. Vždy nám řekli, přijmeme vás dnes, ale zaregistrovat vás nemůžeme,“ svěřuje se Michal Berki, který do ambulance přišel se synem.

V nové ambulanci je registrovaných už zhruba 500 dětí, jeho kapacita je tak už zhruba z poloviny naplněná. „Jsou i přesně daná kritéria pro přijetí, což je třeba trvalý pobyt dítěte v okrese Pelhřimov, přijímáme novorozence, nebo děti do 15ti let věku,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Pelhřimov Alexandra Knapová.

Ambulanci pro děti se chystá 2. října otevřít i nemocnice v Havlíčkově Brodě.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio