Nemocnice na Vysočině letos evidují už čtyři otravy houbami

15. srpen 2014

Do lesů na Vysočině se začali vydávat houbaři ve velkém. Série deštivých dnů popohnala růst hřibovitých hub, babek nebo bedel, které končí na rozpáleném oleji na pánvi jako součást vajíček, polévek nebo omáček. Houbaření na Vysočině však skončilo už čtyřmi otravami.

„V lesích kolem Domanínského rybníka nedaleko Bystřice nad Pernštejnem rostou lišky, babky, holubinky, klouzci, hřiby kováři, hřiby smrkový a suchohřiby,“ popisuje obsah svého košíku mladý houbař Kuba.

S houbařením jsou spojená ale i rizika otravy. S tím má zkušenost 68 letá houbařka, která tvrdila, že snědla bedly. Nakonec byla hospitalizovaná v Pelhřimovské nemocnici s podezřením na otravu.

K dalšímu případu došlo v polovině července na Třebíčsku a na jaře ošetřovali lékaři jihlavské nemocnice matku s dcerou s podezřením na otravu. Všichni pacienti nakonec opustili zdravotnická zařízení po několika dnech.

Poslední případ se stal minulý víkend na Pelhřimovsku.


View Larger Map
autoři: Hana Mikulincová , Andrea Kratochvílová
Spustit audio