Neměli bychom zapomínat na zinek, radí bylinářka

4. srpen 2014
Dobré odpoledne

Právě teď – na začátku srpna – je možné sbírat dobromysl, mateřídoušku a mimo jiné i levanduli, ovšem podle bylinářky Ludmily Horákové musíme dát pozor na počasí. „Po dešti určitě ne,“ řekla v úvodu pondělní poradny. Důvodem je jednak zvýšená vlhkost. „Nemusíme ale z mokré bylinky dostat to, co chceme,“ dodala bylinářka. Dobře usušenou bylinu poznáme, že jednoduše praská.

Chceme-li konzumovat byliny v podobě čajů, měli bychom se na počasí ohlížet stejně jako při jejich sběru. „Není dobré si dávat velké dávky, pokud se pohybujeme na slunci. Tam je nejlepší beta-karoten jako potravinový doplněk. Bylinkového čaje se napijme spíše večer,“ doporučuje bylinářka.

Důležitou látkou, obzvláště teď v létě, je zinek a jód. Zinek je podle Ludmily Horákové v podstatě na všechno. „Na vlasy, na pokožky, na urologické problémy,“ jmenuje. „Muži s problémy s prostatou by na něj neměli zapomínat, ideální je jíst dýňová nebo slunečnicová semínky nebo používat dýňový olej za studena,“ řekla Horáková. Zinek je důležitý také pro děti. „Je prokázáno, že děti trpící autismem nebo zvýšenou nepozorností mají absenci právě zinku.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.