Někteří lidé totálně rezignují na své zdraví, sami sobě tak snižují šanci, říká kardiolog

13. prosinec 2023

Na kardiovaskulární choroby umírá v civilizovaném světě zdaleka nejvíc pacientů. Je to víc než na rakovinu, než na covid a jiné infekce, jak potvrzuje profesor Richard Češka, který v Praze vede Centrum preventivní kardiologie a je i garantem projektu Srdce v hlavě. Název znamená, že bychom zdraví svého srdce měli mít neustále na paměti. A patří k tomu každodenní pohyb a uvážené stravování.

V magazínu Zdravíčko odpověděl kardiolog třeba na otázku, jestli srdci pomůže saunování. „Saunování je na takovém pomezí. Jsou lidé, kteří ho výrazně doporučují, a lidé, kteří ho zatracují. Podle mě je ale důležité to, že ten, kdo se saunuje, má trochu zájem o své zdraví,“ říká.

„Někteří lidé totálně rezignují na své zdraví, prostě žijí tak, jak je to nejsnazší, vybírají si ze života jenom zlaté střípky a nemyslí na zdravotní stav. Ten, kdo se saunuje, kdo pravidelně chodí cvičit, něco pro sebe dělá, má potom i o něco lepší prognózu nežli ten, kdo ignoruje všechna doporučení,“ doplňuje.

Čtěte také

A co současná módní vlna otužování? Není to extrém, při němž může srdce selhat? „Opět záleží na tom, proč se kdo otužuje, jak se otužuje, co je jeho cílem. Jestli si někdo dvakrát dá studenou sprchu a pak se jde na Silvestra koupat do Vltavy, je to nesmysl a může dojít k poruše srdečního rytmu i velké komplikaci,“ říká Richard Češka.

Pokud se však někdo otužuje systematicky a zlepšuje svou fyzickou kondici, nevidí v tom problém. „Je to zase takový signál, že ten člověk má sám o sebe, o své tělo a svůj organismus zájem, a tím pádem dává sám sobě větší šanci. Ono totiž otužování není jen o tom, že skočíme do studené vody, ale že potřebujeme mít i fyzickou kondici, a k tomu patří popoběhnutí, jízda na kole, běžkaření a tak dále,“ dodává.

Celý rozhovor o srdci v zimě s kardiologem Richardem Češkou si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související