Na napravení škod po mrtvici má pacient půl roku. Pak už každé zlepšení vyžaduje mnoho úsilí, říká lékařka

27. červen 2023

Když už měl člověk tu smůlu a postihla ho mrtvice, touží se alespoň znovu zapojit do života. Potřebuje se samostatně pohybovat, obsloužit se, komunikovat, ideálně se vrátit ke své práci a třeba i sportu. To všechno jde – pokud se mu při iktu dostane co nejvčasnější odborné pomoci a pokud pak investuje čas a síly i do následné neurorehabilitace.

K rehabilitaci po mrtvici patří fyzioterapie, logopedie, psychologie i ergoterapie, tedy nácvik úkonů. Všechno to spolu souvisí.

Jak říká českobudějovická rehabilitační lékařka Marcela Míková, je například prokázána přímá souvislost mezi používáním ruky a vyjadřováním. „To souvisí s mozkovými funkcemi. Pokud je mrtvice v temporálním laloku dominantní končetiny, tak se porucha řeči nemusí tak projevit, ale pokud je postižena levá hemisféra pacienta praváka, je funkce ruky a řeči velice těsně spjatá,“ popisuje.

Čtěte také

„Pokud dojde k pravostranné mrtvici u pacienta praváka, tak má štěstí, co se týče řeči, ale může mít poměrně těžkou poruchu levého vnímání těla. Všechno to záleží na tom, kde se mrtvice vyskytuje. To, jaké jsou příznaky, jestli se objeví více porucha řeči nebo porucha paměti, pohybu, vnímání prostoru, se odvíjí od toho, kde v mozku ta mrtvice vznikla,“ upřesňuje.

Na napravení škod po mrtvici má podle ní pacient půl roku. „Ne, že by potom nemohlo dojít k dalšímu zlepšení, ale už to vyžaduje mnohem větší úsilí. V tom prvním půlroce po mrtvici musíme my, pacienti a jejich rodiny vyvinout co největší úsilí, abychom podpořili spontánní úpravu, která je tam vždy. Můžeme dopomoci vytvořit nový pohyb nebo zlepšit řeč na co nejlepší úroveň,“ uvádí Marcela Míková.

„Kde je strop, kam už to dál nepůjde, to nikdo neví. Máme pacienty, kteří zlepšili svůj funkční stav i řadu let po mrtvici, ale chce to mnoho úsilí. Ten první půlrok je v rámci neurorehabilitačního procesu naprosto klíčový,“ dodává.

Celý rozhovor o neurorehabilitaci po mrtvici s lékařkou Marcelou Míkovou si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související