Některá města v kraji už začala svážet vyhozené vánoční stromky.

6. leden 2023 06:00

Města začínají se svozem vánočních stromků. Každé ale používá trochu jiný systém. V Havlíčkově Brodě se u kontejnerů objevují už od začátku týdne, v Pelhřimově přistavili speciální nádoby na nepotřebné jehličnany včera. Kontejnery najdou lidé v různých lokalitách Pelhřimova po dobu deseti dnů.

„My ho většinou doma ostřiháme a dovezeme ho mamce na spálení domů do kamen,“ popisuje osud vánočního stromku paní Hana. Kontejner na pelhřimovském sídlišti určený na vyhození dřeviny jenom míjí.

Řada lidí ale velké kovové kontejnery na vyhození stromečku využívá. Konkrétně v tom na Táborské ulici se za prvních pár hodin od přistavení už jeden objevil. „Na využití nádob mají lidé v konkrétních lokalitách vždy několik dní, než technické služby přivezou kontejnery zase jinam,“ vysvětluje vedoucí logistiky odpadového hospodářství technických služeb Petr Mazanec.

Stromeček mohou ale lidé vyhodit i do hnědých nádob na bioodpad. Celkem jich podle Petra Mazance každoročně svezou kolem pěti tun. Část lidí navíc stromek vyhazuje i později, než v lednu.

Jak svoz vánočních stromečků řeší další města na Vysočině, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio