Nejvýše položená chmelnice v Česku poprvé vydala svoji úrodu

26. září 2024 11:30

Studenti společně se zaměstnanci místního pivovaru vůbec poprvé očesali pokusnou chmelnici. Leží u Humpolce v nadmořské výšce přes 560 metrů. Měla by tak být nejvýše položenou v České republice.

Každou šišku chmele musejí česači vzít do ruky, očistit ji od listí a uložit do koše. „My už několik let vaříme sezónní speciál z chmele z Vysočiny, na svojí zahrádce ho pěstoval náš vrchní sládek,“ vysvětluje mluvčí humpoleckého pivovaru Radek Tulis.

Protože chtěl pivovar piva z chmele z Vysočiny vyrábět víc a nebylo možné rozšiřovat chmelnici na pozemcích sládka, vysadil loni vlastní na svahu nad Humpolcem. „Pátrali jsme, jestli najdeme nějakou chmelnici, která je v Česku výš, ale nenašli jsme. Zdá se, že i v této nadmořské výšce může narůst kvalitní chmel,“ hodnotí Tulis.

Studenti z humpolecké zemědělské akademie byli u vysazování chmelnice a zúčastnili se i první sklizně. „Předpokládáme, že i do budoucna budeme se studenty spolupracovat,“ slibuje mluvčí pivovaru.

Na první sklizeň chmele dohlíží i vrchní sládek Josef Vávra. „Nejdřív se to musí zvážit, potom usušit. Na várku dáváme 450 gramů chmele na hektolitr. A z toho si můžete spočítat, kolik budete potřebovat chmele na jednu várku, která má asi 350 hektolitrů,“ naznačil sládek, kolik piva z humpoleckého chmele uvaří.

Chmelnice v Humpolci má 144 rostlin šesti druhů chmele.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související