Největší pěstitelé dýní v Česku se chystají k letošní první sklizni

31. srpen 2013

Manželé Pipkovi z Nové Vsi u Leštiny jsou největšími pěstiteli dýní v České republice. Do svého pětihektarového Dýňového světa lákají návštěvníky na různě zbarvené dýně všemožných tvarů i velikostí. V nabídce nalezneme tykve určené k jídlu i jako dekoraci.

Že je výběr opravdu pestrý, potvrzují slova Jaroslavy Pipkové, která spravuje statek společně se svým mužem Jaroslavem.

„Kdo chce dýně na Halloween, tak tady najde různé velikosti těch oranžových na dlabání a potom máme i dýně klasické na jídlo - Hokkaida. Vždy máme pár exemplářů i velkých dýní, které se pěstují v Americe, jsou to rekordmani v růstu,“ popisuje paní Pipková.

Zákazníci se zanedlouho dočkají první letošní úrody. Pěstování dýní ale není vždy úplně jednoduchý proces, vysvětluje Josef Pipka.

„V letošním roce jsme dávali 17 tisíc sazenic. Sazenice vypěstujeme ze semínek, předpěstujeme je ve fóliáčcích a pak je dáváme do země jako sazenice. Trošku se to musí přihnojit a modlíme se, aby pršelo,“ říká.

„Sklízet začínáme už začátkem září, ale hlavní sklizeň děláme až koncem září, abychom vše připravili na akci 'Dýňový svět',“ dodává pan Pipka.

'Dýňový svět' se veřejnosti otevře už po čtvrté. Zájem se čeká obrovský a to nejen z řad stálých zákazníků, lidí, kteří si tuhle zeleninu oblíbili, totiž neustále přibývá.

Oficiální zahájení 'Dýňového světa 2013' je plánováno na 28. září, končit by měl 3. listopadu.

Z dekorativní dýně se dá vyrobit i trubka. Na fotce syn manželů Pipkových Adam
autoři: Hana Mikulincová , Anna Maňourová
Spustit audio