Nejchytřejší ženská v Československu, řekl o Miladě Horákové její politický souputník. Do poslední chvíle zůstala věrná sama sobě a svým zásadám

28. březen 2024

Česká politička, která pro své přesvědčení obětovala to nejcennější – vlastní život.

Milada Horáková byla politicky aktivní už za první republiky. Jako úřednice a později poslankyně se věnovala především sociální oblasti. Podle pamětníků byla vtipná, charismatická, citlivá. Politický souputník Vojta Beneš o ní říkával, že byla „nejchytřejší ženská v Československu“.

Vzhledem ke svým postojům a spolupráci s odbojem strávila většinu druhé světové války v nacistických věznicích. Gestapo ji zatklo už v roce 1940. Ani brutální výslechy a hrozba trestu smrti ji nezlomily.

Po válce pokračovala v politické činnosti a jako zastánkyně demokratických hodnot byla od února 1948 nepohodlná komunistickému totalitnímu režimu. V roce 1949 ji státní bezpečnost spolu s dalšími zatkla a obvinila z plánování státního převratu.

Po zinscenovaném procesu, ve kterém nepodlehla tlaku odříkávat předem naučené výpovědi, si vyslechla rozsudek smrti. Neodvrátilo ho ani to, že o milost pro ni žádali nejen její dcera Jana a otec Čeněk, ale i Albert Einstein nebo Winston Churchill.

Poprava byla vykonána 27. června 1950 brzy ráno. Milada Horáková do poslední chvíle zůstala věrná sama sobě a svým zásadám. Její myšlenky můžeme ocenit i díky dochovaným dopisům.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.