Nedostatku pitné vody čelí v Nových Dvorech pořadníkem na napouštění bazénů

12. červen 2015

Řada lidí z Vysočiny v těchto dnech marně otáčí vodovodním kohoutkem. Kvůli nedostatku vody z něj buď neteče vůbec nic, nebo jen slabý čůrek. To je příklad i horní části obce Nové Dvory na Žďársku. Na napouštění bazénů tam proto vytvořili pořadník.

„Paní starostka vyhlásila, že kdo má bazén a chce ho napouštět, tak kvůli nedostatku vody má nahlásit, kdy bazén bude napouštět,“ říká paní Marie.

„Myslím, že je to dobrý příklad, protože když člověk přijde z práce unavený, zpocený a neteče ani kapka vody a nemůžete si udělat ani kávu, tak to je krize.“

Marie bydlí v horní části obce, kde voda z kohoutku skoro neteče, zároveň má ale bazén, o jehož napouštění poctivě požádala a dostala noční termín

„Nahlásila jsem se a nemám problém napouštět v noci. Klidně vstanu. Proto, aby si lidé mohli uvařit alespoň tu kávu a umýt si ruce.“

Hned naproti Marii bydlí paní Ivana s manželem. Bazén nemají a vodu často také ne.

„Protože dolní obec si bazény napouští. Rezervoár se vyprázdní a tím pádem tady nemáme vodu. Měli jsme takové problémy, že to neteklo vůbec. Myli jsme se jen balenou vodou,“ vzpomíná paní Ivana.

Nezávislá starostka Naděžda Šmerousová sice bydlí o kousek níž, ale ani jí z kohoutku nijak silný pramen vody neteče.

Bazén (ilustrační foto)

„Začalo to minulý rok touhle dobou, jak lidé začali napouštět bazény. Přes zimu se to zklidnilo, to bylo v pořádku a teď to zase začalo,“ konstatuje starostka.

Podle ní je obyvatel v obci 327 a bazény má zřejmě polovina z nich. Vodní situaci by měl vylepšit nový vrt.

„Měli bychom dva vrty a ještě koncem června se snad odpojí zemědělské družstvo z vodovodu, protože si udělalo také vlastní vrt,“ očekává Naděžda Šmerousová.

Na Vysočině mají v současnosti málo vody také třeba v Polničce na Žďársku nebo v Putimově na Pelhřimovsku. Problémy mají zpravidla malé obce, které si vodovod provozují samy.

autoři: mkp , Hana Mikulincová
Spustit audio