Nedostatek zaměstnanců chce pelhřimovský Agrostroj řešit vlastní akademií

1. březen 2023 13:23

Sehnat kvalitní zaměstnance do větších firem na Pelhřimovsku, kde je nejnižší nezaměstnanost na Vysočině, bývá často problém. Pelhřimovský Agrostroj ho chce řešit třeba i zřízením vlastní akademie. Tam by se studenti učili přímo práci s moderními technologiemi, které firma používá.

Vedení společnosti se chce napojit na střední školy a převzít za ně praxe. Inspiruje se v duálním vzdělávání, které v Česku fungovalo před revolucí.

„Když budeme mít separátní školicí středisko, tak to pro nás bude daleko jednodušší a budeme moct jít do daleko větší hloubky v tom školení,“ popisuje výrobní ředitel a kdo stroje Tomáš Langer, že ačkoliv i teď mají nové zaměstnance a studenty na praxích kde zaučovat, nový systém by měl být lepší, a to jak pro zaúčtované, tak i pro firmu.

Budoucnost získávání nových zaměstnanců vidí majitel a Agrostroje Lubomír Stoklásek právě hlavně ve studentech. I proto chce vytvořit vlastní akademii, která by spolupracovala s průmyslovými školami, žáci by se učili rovnou se stroji, které se využívají v moderní výrobě.

Firma sama nejlépe ví, jaké úkony by měli absolventi po dokončení školy zvládat, aby byly následně dobře uplatnitelní. „Víme přesně, co potřebujeme. To znamená, jsme schopni definovat učební plány, osnovy a způsob duální výchovy, způsob praxe u nás tak, aby opravdu ten absolvent získal znalosti, které světový průmysl potřebuje,“ vysvětluje obchodní ředitel a Agrostroje Jaroslav Habáň.

Agrostroj počítá i s ubytováním studentů a jejich finanční podporou. K projektu podniku se staví vstřícně i vedení Kraje Vysočina.

Spustit audio

Související