Nedostatek slunce a řada po sobě jdoucích chladných týdnů se podepisuje na náladě lidí

31. květen 2013

Pěkná řádka chladných a promoklých dní lidem značně hýbe s rodinným rozpočtem. Ventily kohoutů na radiátorech se otáčejí doprava, hranice dříví se zmenšují a ze sklepů mizí kýble uhlí. A znát je i to, že nám chybí sluneční svit, kterého se nám od začátku roku dostává jen po miniaturních dávkách.

„Leze nám to na nervy, chceme sluníčko,“ zahleděla se ven z omoklé výlohy obchodu na zamračené nebe paní Jarmila z Dobré. Na sobě má teplou bundu, akumulační kamna jí totiž na celý den nestačí.

Doma topí dřívím a uhlím, které letos musela již dvakrát dokupovat. Počasí jí tak značně zatěžuje rozpočet a ještě z něj má špatnou náladu.

Radost ze zamračeného nebe určitě mají prodejci palivového dříví. Třeba v Přibyslavi v těchto dnech neustále drnčí telefon. Podle paní Marie, která objednávky vyřizuje, je po palivovém dříví zvýšená poptávka.

Jen velmi nerad už musel do zásob dříví, původně na příští sezonu, sáhnout pan Štefan ze Šlapanova:

„No je to mizérie. Musím topit dřívím, které jsem měl na příští rok. Ze zahrádky nic není. Okurky už měly být v květu, ale jsou mrtvé. Nic mne nebaví, na nic nemám náladu.“

Přesné příčiny letošního zamračeného počasí nelze podle meteorologů určit. Nezbývá, než čekat a těšit se na slunce.

Spustit audio