Nechcete na ples šaty? Můžete vyrazit ve společenské kombinéze

22. leden 2016
Dobré odpoledne

Plesová sezóna je v plném proudu a řada žen přemýšlí, v čem letos oslní. Pokud už vás, dámy, omrzely šaty, trendy je společenský overal a pudrové barvy, jak nám prozradila Dana Hejsková z jihlavské půjčovny svatebních a společenských šatů Tara.

Obecně šaty volíme podle toho, jak nám sednou, hodí se k naší postavě, a jak se v nich cítíme. „Prakticky můžete mít na sobě jak krátké koktejlky, tak dlouhou róbu. Dnes jsou v kurzu šaty korzetové v celku a šaty rozšířené s větší sukní, či šaty splývavé. A nyní je hodně trendy společenský overal. Taková společenská kombinéza bez rukávu, límec z takzvané vody, působí to rozevlátě. Pokud půjde žena v šatech pudrové barvy, celý pánský oblek asi sladit nepůjde. Ale stejně barevná kravata s kapesníčkem nebo košile, to úplně stačí,“ říká Dana Hejsková.

Doplňky

Doporučení zní: volit doplňky střízlivě podle barvy a střihu šatů. „Určitě nemusí být kabelka k červeným šatům červená, ale může být stříbrná, korálková, šperky pak volíme podle typu šatů. Pokud jsou šaty hodně výrazné, tak je vhodné volit jemné šperky. V módě jsou teď šaty jemné pudrové barvy a krémové či krajka. Místo hodinek bych pak volila společenský náramek. A ještě k té kabelce: měla by být jen malá, decentní, takové psaníčko. A pokud jde o výrazné šperky, záleží na typu ženy. Musí je umět nosit.“

Boty na podpatku nebo baleríny?

Dana Hejsková se domnívá, že podpatek je podpatek. „Aspoň za malý bych se přimlouvala. Viděla jsem i společenské baleríny, ale připadaly mi k těm šatům spíše jako bačkůrky. Muži by pak měli mít hlavně kvalitní polobotky, k tmavým oblekům černé barvy. K béžovým oblekům hnědé či šedé. K dámským šatům pak nemusí být stejné boty v barvě, mohou být lesklé, stříbrné.“

Zapůjčení šatů pro ženy na ples se pohybuje od 1200 korun za dlouhou společenskou róbu, záleží na typu šatů. U mužských obleků to je kolem 1500 korun.

Spustit audio