Nečekané problémy při jízdě po dálnici. Opravdu víte, co máte v nouzi dělat?

11. listopad 2022

Seznámíme vás s klasickými problémy na dálnici, například co dělat, když se stanete součástí dopravní nehody a  nemůžete pokračovat v jízdě anebo když se na vás lepí agresivní spěchající řidič.

V případě vzniku nehody hrozí tzv. sekundární a následné střety. „Plno lidí si to neuvědomuje – dostane se do relativně z jejich pohledu banální nehody, vystoupí z vozidla a začne kontrolovat škody, což je podle mě špatně. Tady bych doporučil s chladnou hlavou, pokud to vozidlo je pojízdné, vždycky bych ho odstavil na pravou stranu, na tu krajnici,“ připomíná v rozhovoru dopravní policista Filip Lažek.

Posádka by se pak měla z vozu co nejrychleji dostat do takzvané bezpečné zóny za svodidlem po pravé straně komunikace. „Ne určitě po levé. To je jedno z nejnebezpečnějších míst na té dálnici,“ připomíná Lažek.

Jak dále postupovat

„Jeden by volal na místo operační středisko policie, kdy je strašně důležité, abyste mu přesně lokalizovali místo dopravní nehody, aby ten dispečer dokázal v té chvíli maximálně využít prostředky, které má k dispozici a začal upozorňovat už dopředu před příjezdem integrovaného záchranného systému přijíždějící vozidla v daném směru na to, že tam nějaká nehoda vznikla,“ popisuje dopravní policista.

Dispečer totiž může na proměnné tabule už třeba dva kilometry před místem nehody přijíždějící řidiče varovat. Signalizovat jim, že se v daném místě něco děje, může jim tam snížit rychlost jízdy. „A dále je důležité, abyste dokázal popsat, kde se ta nehoda stala a v jakém směru jízdy. Tam je co 500 metrů umístěn kilometrovník. Popřípadě ještě můžete využít aplikaci Záchranka,“ dodává Lažek.

autor: Artur Kubica
Spustit audio