Neakutní operace nemocnice stále odkládají. Na intenzivních lůžkách jsou pacienti s covidem

13. duben 2021 07:00

Nemocnice na Vysočině stále nepřijímají pacienty k neakutním operacím. Nemají totiž dostatek intenzivních lůžek k pooperační péči.

Ve zdravotnických zařízeních nejen na Vysočině totiž plánované operace ustoupily epidemii koronaviru. Nařízení neoperovat platí na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví v celé České republice.

Nemocnice se stále potýkají s vysokým počtem pacientů nakažených koronavirem. Nejhorší situace je momentálně v nemocnicích v Novém Města na Moravě a Havlíčkově Brodě. I tam ale počet pacientů s koronavirem postupně klesá.

Havlíčkův Brod

„Kapacitu samozřejmě teď máme, protože to kleslo. Když jsme kulminovali před těmi třemi týdny nebo měsícem, to se pohyboval počet covidových pacientů kolem stovky v nemocnici. Teď jsme zhruba na polovině,“ popisuje aktuální situaci v havlíčkobrodské nemocnici náměstek pro léčebnou péči Aleš Bílek.

Současně ale upozorňuje, že počty pacientů s covidem stále výrazně překračují možnosti infekčního oddělení. „Když bychom brali infekční striktně ventilované covidové, tak to jsme mnohonásobně přes. Máme ale reprofilizovaný lůžka, to znamená, že na plicním jsou pacienti s covidem, částečně na jedné stanici chirurgie, na ortopedii, tím pádem rezervu máme.“

Že je situace stále složitá a náročná i pro personál, potvrzuje vrchní sestra infekčního oddělení Lenka Langpaulová: „Mám tam i dobrovolníky, s nimi je to daleko jednodušší, jsou sestřičkám a sanitářkám nápomocni. Ale ty sestřičky jsou nejen fyzicky, ale i psychicky vyčerpané. Když si k těm pacientům vytvoříte nějaké pouto a pak to nedopadne, tak je to náročné. Jsou samozřejmě zvyklé na umírání, ale když je toho takhle hodně, je to náročný.“

Jihlava

Podobně je na tom s plánováním neakutních operací také nemocnice v Jihlavě. „Zatím to nevypadá, že by se v horizontu dvou nebo tří týdnů mělo něco spouštět,“ potvrzuje mluvčí Monika Zachrlová.

Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) prozatím není spuštění plánovaných operací aktuální ani v dalších nemocnicích na Vysočině.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související