Návrat Lenky Slabé

8. květen 2018

Zpěvačka s nejkřišťálovějším hlasem na folkové scéně, která se před bezmála dvaceti lety odstěhovala do Kanady, se v loňském roce vrátila zpět.  Lenka Slabá spolu s manželem Ádou Vostrým si postavili takřka rodinnou kapelu s progresivnějším soundem a repertoár sestavili z někdejších Lenčiných hitů a novinek.

Osmnáct roků. To je vlastně rozdíl celé jedné generace a nepřeberná šňůra změn, zvláště při dnešním stále se zrychlujícím tempu. Pro Lenku však nebyl tento návrat nečekaným skokem přes téměř dvě desetiletí, vracela se do prostředí, s nímž udržovala během svého kanadského pobytu celkem pravidelný kontakt. A to nejen s rodinou a přáteli, ale i s neustále se přelévajícím a prolínajícím hudebním světem.

Zvláštní citové vazby má i k jižním Čechám. Jistě si bez velkého vzpomínání připomenete její českobudějovickou éru s Nezmary a se Žalmanovým spolem. Následně se Spirituál kvintetem.

Avšak zakotvit přesně tam, odkud tehdy před lety odcházela, se prostě nedá. I když publikum a muzikantská komunita rozhodně nezapomněly na Lenčin jedinečný hlas, musí nyní znovu systematicky stavět nové schody na českou hudební scénu. Přinášíme rozhovor na tohle téma.

Také pozvánky na Festival Trampských Písní v Horním Jelení, Chrudimský zvonek a Folkové Chvojení. Nechybí oslavenci tohoto týdne, takže uslyšíte mimo jiné Semtex, Dášu Andrtovou-Voňkovou, Ivana Hlase či Fleret.

Spustit audio