Navara, Kasáček: Chybí místa paměti, kam by se děti chodily učit, jak to vypadalo v době totality

13. srpen 2019

Spolupráce spisovatelů Miroslava Kasáčka a Luďka Navary začala díky článku na téma babického případu.

„Můj tchán by se dožil v roce 2007 sta let, a tak jsem napsal článek a hledal jsem, kde jej uveřejnit. Doporučili mi Luďka Navaru, a to bylo velice šťastné, vážím si toho, že spolupracujeme a že jsme ušli kus cesty společně,“ chválí Miroslav Kasáček, který má pamětníky perzekuce po Babicích přímo v rodině. 

Mlynáři od Babic

Po první společné knize Mlynáři od Babic, o níž se mnoho osobně zúčastněných lidí vyjádřilo, jako o své kronice, vzniklo občanské sdružení Paměť. To se podílí na vzniku dalších knih. Jejich seznam najdete zde.

Nevyrovnali jsme se s minulostí

„Jsme pozadu za Polskem, Maďarskem, i Německem, kde se s minulostí vypořádali, například věznice Stasi jsou předělané na místa s pamětí pro budoucí generace.“ Podle Luďka Navary u nás zatím tato místa chybí. Jeden z památníků vznikl v Mikulově. „Jde o památník obětem železné opony, 53 lidem, kteří zahynuli v úseku od slovenských hranic až po Slavonice, čili se to týká jižní Moravy i Vysočiny. Památník navrhl architekt Tomáš Pilař a je to unikát, protože se k němu sjíždí mnoho lidí,“ říká Miroslav Kasáček.

Viníci nebyli potrestáni

Na rozdíl od sousedních zemí u nás nebyli viníci smrti všech těchto obětí potrestáni. „V Německu hnali k odpovědnosti původce na všech úrovních, až po ty nejvyšší představitele tohoto zločinného systému a je to veliká křivda,“ říká Luděk Navara a upozorňuje na vznik iniciativy Platformy evropské paměti a svědomí, díky níž se začínají vyšetřovat tyto události na mezinárodní úrovni.

Pilot RAF Josef Bryks

V Dobrém dopoledni také oba spisovatelé mluvili o pilotovi RAF a hrdinovi Josefu Bryksovi, který zemřel v uranových dolech v Jáchymově. Ocenit všechny hrdiny s podobným osudem i memoriam má smysl, protože zemřeli za naši budoucnost a naše děti, myslí si Luděk Navara. „Je potřeba o nich mluvit, seznamovat s jejich osudy a to negativní přetavit v pozitivní. Je dobré se ohlédnout a ujistit se, že jsme nesešli ze správné cesty.“

Oba hosté zvou na události, kde bude možno debatovat a přemýšlet o těchto tématech: 21. 10. 2019 je beseda s Luďkem Navarou v DKO v Jihlavě a 22. 11. 2019 pak pietní akt a mezinárodní konference u památníku v Mikulově.​

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.