Narodí-li se ve Vřesníku kluk, je hasičem. Holku nám přetáhnou Jelcinky, směje se velitel

6. květen 2016

Dobrovolní hasiči z Vřesníku se také ucházejí o titul Dobráci roku. Vesničku najdeme pár kilometrů od Humpolce na kopci, nad údolím řeky Želivky. Ve Vřesníku žije asi 120 obyvatel, ze kterých je 69 hasičů.

„Je to dáno, že se tady pořád něco děje. Kde se narodí potomek – kluk, tak má dáno, že bude u hasičů,“ směje se velitel hasičů Pavel Novák a dodává: „Když se narodí holčička, tak taky může, ale máme tu konkurenci – taneční skupinu Jelcinky a ty nám ji vždycky přetáhnou. A nelze dělat dvě věci na sto procent najednou.“

Jinak SHD Vřesník založili v roce 1924 a dva roky mají hasiči svůj vlastní slavnostní prapor.

Hasiči ve Vřesníku mají na starosti především kulturu

Velitel Pavel Novák říká, že se v obci nad Želivkou pořád něco děje. „Děláme hasičský ples, masopustní průvod, maškarní karneval pro děti, čarodějnice, májku,“ jmenuje velitel.

Pravidelně každý rok, letos bude desátý ročník, pořádají Vřesnickou nakládačku. „Je to soutěž o nejlepší sterilované okurky, říkáme tomu Vřesnická nakládačka. Jde o takový truc podnik k akci v sousední vesnici v Sedlici, kde dělají nejlepší kysané zelí. Soutěžíme pravidelně poslední sobotu v říjnu,“ říká hasič Oldřich Jonáš.

I sami hasiči nakládají okurky a pan Jonáš má recept: „Tři litry vody, litr octa, 7 lžic cukru, 2 lžíce soli, 10 cukerínů a já do toho přidávám ještě další koření a feferonky. Je to hřebíček, nové koření, pepř, cibule a mrkev.“

Poslední zásah – hořela chalupa

Hasiči ve Vřesníku nemají potřebnou techniku tak, aby mohli často zasahovat. I přesto jsou stále připraveni pomoci potřebnému. V roce 1999 hořela chalupa na návsi u rybníka. „Hořel dům u Maršíků. Nezbylo nám nic jiného než nečekat na traktor, který tahá stříkačku. Všichni chlapy se zapřáhli a během mžiku jsme ji odtáhli k rybníku a mohli začít hasit,“ uzavírá velitel Pavel Novák.

Dobrovolné hasiče z Vřesníku můžete až do pátku 13. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VRESNIK na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Hasiči, Vřesník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.