Nájemníky městské bytovky v Přibyslavi ohrožují plísně

8. říjen 2012
Zprávy z

Příčinou jsou nekvalitní plastová okna. Rosí se, kape z nich voda, v bytech je vlhko a na zdech se tvoří plesnivé koláče.

Podle původního projektu měl mít bytový dům postavený před deseti lety dřevěná okna. Stavební firma je ale zaměnila za plastové, protože potřebovala před zimou zakonzerovat stavbu. S touto změnou nájemníky seznámila a ti ji podepsali. Nezjistili si přitom ale, jaké budou kvality. "Okna se rosí, kape z nich voda a hlavně mě trápí plísně. Tvoří se nám hlavně na severní straně, manžel obouchal zeď až na cihly, vystříkali jsme to a je to hrozné, protože tady spí děti. Ty spóry jdou do ovzduší a jsou toxické. To mi na tom nejvíc vadí," říká jedna z nájemnic Hana Kostelníková. Radnice už archivuje stížnosti nájemníků řadu let, nyní se konečně začalo něco dít. Vedoucí hospodářsko-správního odboru Ludmila Benešová pozvala nezávislého projektanta, který v současnosti vypracovává zprávu. "Nechci předbíhat událostem, ale jedním z řešení by mohla být výměna střešních oken a skel v oknech v bytech nájemníku," potvrzuje Ludmila Benešová.

V bytovém domě bydlí na 12 rodin, někteří si už skla v oknech vyměnili na vlastní náklady a problémy ustaly. Ostatní čekají na vyjádření projektanta.

Spustit audio