Náhradu za odškodnění pro bývalou učitelku žďárská škola od státu nedostane

11. květen 2023 16:30

Soud ve Žďáru nad Sázavou zamítl žalobu Základní školy Švermova na Ministerstvo spravedlnosti. Škola po státu požadovala náhradu zhruba čtyř milionů korun, které musela vyplatit bývalé učitelce.

Šlo o náhradu mzdy a úroky z prodlení. Spor začal v roce 2007. Škola učitelce řetězila smlouvy na dobu určitou a pak jí 10 let nepřidělovala práci ani nevyplácela plat. Právoplatnou výpověď jí dala až v roce 2017.

Ředitel školy Jaroslav Ptáček vysokou sumu odškodnění přičetl i tomu, že základní spor s učitelkou trvá už dlouho. Postupně prošel soudy všech instancí. Přitom všechny dávaly za pravdu škole, až v roce 2016 najednou Ústavní soud již pravomocný rozsudek změnil s tím, že navzdory legitimnímu očekávání nebude škole jako právnické osobě dělat odškodnění učitelky větší problémy.

Nemajetkovou újmu stát škole zaplatí

Kromě náhrady škody ve výši čtyř milionů korun, kterou soud zamítl, žalobce požadoval i vyplacení nemajetkové újmy v částce přes půl milionu korun.

Tu sice škola také v plné výši nedostane, nicméně soudkyně rozhodla, že v rámci újmy Ministerstvo spravedlnosti vyplatí 221 tisíc korun. Vzala přitom v úvahu řadu trestních oznámení a stále se táhnoucí soudy, kterým ředitel a zaměstnanci školy čelili.

Jak ředitel školy na rozsudek reagoval a bude se o kompenzaci za vyplacené odškodné dál soudit?

Spustit audio

Související