Nábytku z masivu si važte. Odstranit starý nátěr je však sisyfovský problém, říká odborník

12. duben 2023

Máte na chalupě starý nábytek z klasického bytelného masivu? Noční stolky, stůl, židle, skříně, kredenc a další? Važte si ho. Vydržel desetiletí, možná i sto let, na rozdíl od dnešního nábytku z odýhovaných dřevotřísek, které se za pár let ve vlhkosti chalupy rozpadnou.

Většinou je na starém nábytku několik nátěrů různými barvami. Když je odstraníte, můžete nechat vyniknout krásné struktuře dřeva, ze kterého byl vyroben. Jak na to radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

„Odstraňování starých nátěrů je takový sisyfovský problém. Existuje spousta chemických nátěrů, kterými můžeme staré barvy odstranit. Ale ne vždy fungují. Pak je zde klasická volba – opálení starých nátěrů horkovzdušnou pistolí. Nebo mechanicky speciálními brusnými kotouči. S odstraňovači starých nátěrů si pak můžete vyhrát na ozdobách nábytku, abyste je opalováním nebo broušením nepoškodili.“

Práci si můžete zadat i u firem, které se tím zabývají, ale počítejte s placením pracovníků, materiálu, dopravou. Mechanické odstranění by měl zvládnout každý. „Doporučím větraný prostor a také ochranné pomůcky k tomu určené, včetně ochrany dýchacích cest. U chemických prostředků dobře větrejte a postupujte podle návodů výrobce,“ říká odborník.

I po patnácti letech vypadá nátěr lazurou docela slušně

Nábytek, který zbavíte stoletých nátěrů mnohdy skrývá krásné dřevo. „Tam bych se do budoucna vyvaroval jak barev, tak laků, které jsou ředidly nebo vodou ředitelné. Spíše bych se orientoval na přírodní oleje a vosky, které podtrhnou patinu dřeva a dovedou ho dokonale ochránit. A nejsou škodlivé pro případ, že si na nátěr položíte potraviny.“

Jak vybírat ochranný lak?

Velkou oblibu i v sousedním Německu mají ekologické barvy a laky na bázi přírodních olejů, vosků s obsahem včelích vosků. Je to hit poslední doby a i jeden z našich výrobců patří k fenoménům Evropského trhu s barvami. „V tomto případě bych volil barvy, které nejsou krycí, nevytváří vysokou vrstvu. Důvod je jednoduchý. Máme tendenci dělat vrstvy silné, pro jistotu několik a z nich se nám právě uvolňují nebezpečné škodliviny.“

U přírodních barev a vosků musíte použít také několik vrstev, ale jsou tenkovrstvé, zachovají přírodní strukturu dřeva, kterou pak můžeme obdivovat. Díky tenkovrstvosti pak také neuvolňují tolik škodlivin jako „vydatné nátěry jinými barvami“. Nátěry netrpí praskáním jako u silných vrstev. Barva daleko lépe chrání. Díky olejové nebo voskové bázi se navíc lépe vstřebá do dřeva a chrání ho dlouhodoběji než různé barvy chemického složení.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.