Na Žďársku je lesní bar bez obsluhy. Každý ale za občerstvení v přírodě nezaplatí

20. červenec 2021 07:00

Na několika místech Vysočiny můžete potkat tzv. lesní bary. V této turistické sezoně se totiž těší oblibě. Jeden takový je i kousek od obce Lísek na Žďársku.

Lesní bar u obce Lísek spravuje blízky hotel Skalský dvůr a lidé se tam mohou při túrách občerstvit přímo v přírodě.

Chlazení vodou

„Tady máme nápoje, je to chlazené vodou, což je super, je to ekologické chlazení,“ ukazuje ředitel hotelu Skalský dvůr Michal Nešpůrek bednu plnou nápojů, skrze kterou odtéká voda ze studánky.

Limonády, vody i různé druhy piva si tam zachovávají nízkou teplotu. Ochutnat přicházejí i výletníci Michal a Petr. „Čekáme na zbytek výpravy, pak uděláme hromadný nákup.“

Placení útraty

Za nápoje konzumenti platí do kasičky umístěné v bedně s nápoji nebo pomocí QR kódu bezhotovostní operací. „Všichni nejsou poctiví, za mě tedy, ale je to krátká doba. Ptal jsem se dříve, než jsme to tady spustili, tak to nějakou dobu trvá, než si lidi zvyknou na tu formu. Většina je ale poctivá, ale ne všichni,“ konstatoval Michal Nešpůrek.

Luční bar, Žďársko

Jak si lidé zvyknou na přírodní podnik, kde placení závisí na jejich zodpovědnosti, se tak ukáže v budoucnu. Vedení hotelu otevřelo lesní bar letos v květnu a poblíž obce Lísek je i bar luční. Oba bary zařadili do různých pěších tras, které návštěvníkům této části Vysočiny doporučují.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související