Na základní kurz autoškoly se čeká i několik měsíců, dospívají populačně silné ročníky a řídit chtějí i sedmnáctiletí

27. srpen 2024 06:30

Pokud si chcete vy nebo vaše dítě udělat řidičský průkaz na osobní auto, připravte se, že si na základní kurz budete muset několik měsíců počkat. Autoškoly v těchto měsících prožívají nebývalý zájem. Oproti loňsku mají o desítky procent víc přihlášek.

Okolo tří měsíců dnes čekají na kurz zájemci o řidičský průkaz pro osobní auta. Do autoškoly se přihlásil i osmnáctiletý František. Ani tři měsíce po podání přihlášky kurz nemá a neabsolvoval jedinou lekci: „V půlce května jsem odevzdal přihlášku a dozvěděl jsem se, že bych mohl začít začátkem srpna. Ale protože by to potom zasahovalo do začátku školního roku a zatím neznám rozvrhy, tak nakonec nastoupím až teď v září.“

Že se v poslední době zvýšil počet zájemců, kteří musí na kurz čekat, potvrzuje vedoucí autoškoly ve Žďáře nad Sázavou Libor Hemza: „Dělám tady 14 let a takový zájem ještě nikdy nebyl.“

Podle Hemzy za nárůst počtu studentů můžou silnější populační ročníky, které právě dospívají, a také to, že od letošního roku můžou řidičský průkaz nově získat i sedmnáctiletí. Tvoří až třetinu frekventantů v kurzu.

Zhruba o třetinu zájemců víc než v loňském roce má i autoškola v Jihlavě. Zástupci oslovených autoškol očekávají, že současný zájem by se už v příštím roce nemusel opakovat, protože část dnes sedmnáctiletých studentů už bude řidičský průkaz mít.

Spustit audio

Související