Na začátku školního roku děti nejvíc zatěžuje změna režimu

31. srpen 2016
Dobré odpoledne

Konec prázdnin a začátek školního roku je pro děti i rodiče pořádná zátěž. Změna denního režimu a taky školní povinnosti pořádně zamávají s dětskou psychikou. Jak to všechno zvládnout přišla říct do poradny Regionu psychoterapeutka Marcela Blažková.

Zkuste dětem najít důvody, proč se mají do školy těšit. „Hledat s nimi, co tam pro ně může být dobré. Na co se mohou těšit. Můžou to být kamarádi, může to být paní učitelka nebo některý předmět,“ říká Marcela Blažková.

Děti do školy motivuje touha po poznání

„Myslím, že to je i o přístupu ke vzdělávání. O tom, že se člověk může rozvinout, že může něco nového zjistit,“ říká host. Rodiče by také měli vnímat, které předměty a oblasti dítě baví a zajímají ho. Je důležité chválit v tom, co jde dobře, aby děti měly chuť i do toho dalšího.

Pozornost dětí můžete trénovat hrou

„Dítě se může posadit na židli a říká, co vidí ve svém úhlu pohledu. Nesmí se vůbec otáčet a jmenuje předměty, které vidí nebo říká to, co slyší. A takovým způsobem hry zase začínáme děti nastavovat na to, že by měly vydržet sedět, vnímat a nějakou dobu udržet pozornost,“ vysvětluje psychoterapeutka.

Prvňáci se do školy většinou těší, ale u některých se projevují obavy z něčeho nového

S prvňákem se zajděte do školy podívat ještě před začátkem školního roku. Zmírní se tím případný strach a zároveň nepůjde do zcela neznámého prostředí. „Je dobré vědět, že si dítě může říct, kdyby potřebovalo během výuky na WC nebo, kde je jídelna. Takové praktické věci je také dobré probrat,“ říká Marcela Blažková. Doma prvňákovi vytvořte vlastní koutek. Aby mělo učení oddělené od hraček, aby mělo vlastní psací stůl.

Spustit audio