Na Vysočinu jezdí brambory přes půl Evropy. Sklady jsou totiž aktuálně prakticky prázdné

27. březen 2019 06:05

Vysočina nemá své původní brambory. Sklady jsou po loňské nižší úrodě téměř prázdné a do našeho kraje – typické bramborářské oblasti – se hlízy musí dovážet.

„Musíme nakupovat každý den. Pro nás je to kamion denně někde nakoupit, aktuálně nás vykrývá Francie,“ řekl vedoucí škrabárny brambor v Mírovce u Havlíčkova Brodu Stanislav Stehlík.

Podle něj už na Vysočině z původních brambor z loňského roku zbyla jen sadba. Pomoci nemůže ani sousední Německo. I tam jsou kvůli špatné úrodě sklady prázdné.

Dvojnásobná cena

To vše se projevuje také na ceně potraviny. „U škrábaných brambor je cena stabilnější, obecně ale lze říci, že v nákupu jsme na dvojnásobku oproti loňsku. A myslím, že půjde ještě nahoru,“ dodal Stehlík.

Počasí, počasí, počasí

Každý rok ovlivňuje úrodu brambor počasí. Záleží na srážkách v klíčových dnech, kdy hlízy v zemi potřebují akutně vodu. „Není to výmluva. Brambora potřebuje srážky v době, kdy je intenzívní růst hlíz, to znamená v červnu, červenci,“ vysvětlil ředitel Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě Jaroslav Čepl.

Při sázení brambora vodu v podstatě nepotřebuje, dokonce je lepší sucho, dodává Jaroslav Čepl. „Ale v době toho růstu je naopak potřeba vody hodně. A loňský rok to bylo přesně naopak.“

Spustit audio

Související