Na Vysočině už jsou provozu dvě lanovky, premiéru zažívají v Lukách nad Jihlavou

21. prosinec 2012
Zprávy z

První lyžaři a snowboardisté se na čtyřsedačkové lanovce vozí na kopec zvaný Balkán dnes. Provozovatelé ji do areálu přivezli z lyžařského střediska Obertauern v lednu deseti kamiony. Během léta ji dali stavebníci dohromady.

Čtyřsedačková lanovka nahradila zastaralý kotvový vlek. O jejím pořízení uvažovali provozovatelé - manželé Vaňkovi už dlouho. "Tahleta lanovka z lyžařského střediska rakouský Obertauern, to byl náš asi desátý pokus sehnat nějakou starší technologii," říká Magda Vaňková. Před spuštěním lanovky proběhla 7. prosince zátěžová zkouška se sudy piva. "Bylo to docela náročné, protože celý týden bylo tak mínus dva, mínus tři stupně. V pátek ráno se podívám na teploměr a mínus třináct. Takže sudy byly ohroženy mrazem a měli jsme strach jestli vůbec tu zkoušku provedeme. Ale nakonec se kolem oběda trošičku oteplilo, takže všechno proběhlo dobře a všechny zkoušky jsme zvládli," dodává paní Magda.

Sedačkovou lanovku mají v Lukách nad Jihlavou druzí na Vysočině

Pořízením nové lanovky se rozšířil lyžařský svah o osm metrů. Další výhodou je zvýšení kapacity. Čtyřsedačková lanovka převeze během hodiny 1 500 lidí. Luka nad Jihlavou jsou po Harusově kopci u Nového Města na Moravě druhým areálem, kde mají sportovci díky lanovce větší pohodlí. O tomto víkendu můžou lyžaři zamířit kromě těchto dvou míst také do Jimramova a Dalečína na Žďársku, na Fajtův kopec u Velkého Meziříčí a do Jalovce na Třebíčsku. Upravené zasněžené svahy čekají sportovce také na Jihlavsku - na Šacberku a v Mrákotíně. V sobotu se rozjede vlek také na Vysoké na Havlíčkobrodsku.

Spustit audio