Na Vysočině kouří i osmileté děti

15. listopad 2012
Zprávy z

Devět z deseti kuřáků v Česku začalo kouřit dříve než dosáhlo plnoletosti. Není bohužel výjimkou, kdy děti vyzkoušejí svoji první cigaretu třeba i v osmi letech.

První cigaretu okusí děti už na prvním stupni. Není výjimkou, že školáci začnou kouřit třeba už v osmi letech. Jako třeba desetiletý Jakub. "Mně před dvěma roky dala cigaretu kamarádka, tak jsem to zkusil. Pak jsem kouřil ještě několikrát, ale teď už to nedělám. Vadí mi, jak kuřáci smrdí. V naší rodině kouří totiž skoro všichni, kromě bráchy," řekl Regionu malý školák.

Řada dětí kouří také na Základní škole Kollárova v Jihlavě. Jako například pětice čtrnáctiletých kamarádů. "My kouříme už od dvanácti, já jsem třeba cigaretu ukradl tátovi z krabičky," přiznal se jeden z osmáků. "To já si cigarety kupuju normálně ve stánku. Nemám s tím problém. Denně si pak dám třeba tři nebo čtyři," dodal jeho kamarád.
Učitelé Základní školy Kollárova v Jihlavě o dětských kuřácích vědí. "Snažíme se pořádat nejrůznější besedy, třeba i s lidmi, kteří kvůli cigaretám onemocněli. Je to ale těžké. My tady dětem říkáme, jak je to špatné a ony pak doma vidí s cigaretou rodiče," postěžovala si učitelka Helena Uhlířová. "Když z někoho cítíme kouř, necháme ho na nás dýchnout. A pokud se prokáže, že kouřil, voláme rodičům a řešíme to," doplnila její kolegyně Martina Parmová.
Jak ale obě pedagožky přiznávají, za kouř z cigaret nemohou vždy jen děti. "Mezi prvňáčkama a druháčkama máme žáky,, ze kterých jsou cigarety cítit. Ale to jen proto, že rodiče kouří doma. Cítit je to pak i z jejich učebnic, je to hrozné," kroutí hlavou Helena Uhlířová.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio