Na Vysočině je letos rekordní výskyt klíšťové encefalitidy

17. červen 2020 06:00

Pokud se chystáte na procházku do lesa nebo na louku, měli byste být opatrní. Začala už znovu sezóna klíšťat. A podle údajů od hygieniků i lékařů je ta letošní výjimečná.

Výrazně totiž přibylo nakažených klíšťovou encefalitidou. Na Vysočině jich je nejvíc za posledních deset let. „Osm jsem jich měla přisátých, dalších aspoň dvacet, třicet jsem jich shodila z těla, všechno tady na zahradě,“ říká paní Dagmar. S nepříjemnými klíšťaty se setkává na své zahradě poblíž Velkého Meziříčí.

Výjimečný rok

Letošní rok je podle hygieniků výjimečný, alespoň co se týká nákazy klíšťovou encefalitidou. „V kraji Vysočina evidujeme k 9. červnu celkem šestnáct případů onemocnění, což je nejvíce od roku 2010,“ dodává epidemioložka Alena Dvořáková.

Vysočina patří k nejvíce zasaženým krajům v celé České republice. Jenom v nemocnici v Jihlavě letos hospitalizovali už sedm nemocných. „Většinou začíná jako běžná viróza. Potom se objevuje druhé stádium, kdy už přichází zánět centrálního nervového systému, vysoká horečka, kruté bolesti hlavy, člověk trpí světloplachostí,“ řekla primářka infekčního oddělení Romana Kumštarová.

Jako ochranu lékaři doporučují speciální postřiky a také oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Jako nejúčinnější ochranu ale označují očkování. Nemocí jsou nejvíce ohroženi lidé ve věkovém rozmezí 45 – 65 let.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související