Na Vysočině je bez řádně zvoleného vedení už šest obcí, na konci března tam lidé půjdou znovu k volbám

4. březen 2023 08:00

Nemůžou tam rozhodovat o žádných důležitých věcech, v kancelářích se kupí nepodepsané smlouvy. Šest obcí na Vysočině už je téměř půl roku bez řádného vedení. Netrpělivě v nich čekají na březnové náhradní volby.

Nejčastější příčinou pro konání náhradních voleb je neshoda v zastupitelstvech. Ve chvíli, kdy část zastupitelů tuto nedohodu řeší podáním rezignace, může dojít i na nové volby.

„Zákon říká, že pokud klesne počet zastupitelů pod polovinu nebo pod pět, což je ten nejčastější případ, protože se to týká těch malých obcí s malými zastupitelstvy, tak ministr vnitra na základě návrhu starosty obce vyhlásí nové volby,“ vysvětlil ředitel odboru voleb Ministerstva vnitra Tomáš Jírovec.

Na volbu jen jeden den

Na rozdíl od řádných voleb se ty náhradní nekonají ve dvou dnech. Ale pouze v sobotu od sedmi do 22 hodin. V šesti obcích na Vysočině a dalších 27 v celém Česku tak lidé půjdou znovu volit 25. března.

Bez vedení jen základní úkony

Takzvaně pokleslé zastupitelstvo a ti, co v něm zbydou, mají omezené kompetence. Rozvoj obce je zastavený nebo významně omezený. Zažívají to teď například v Hojanovicích na Pelhřimovsku. Poslechněte si reportáž.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související