Na Vysočině funguje první ekonocležiště, u rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě

4. červenec 2014

Turisté ve Žďárských vrších můžou přespat na prvním ekologickém nocležišti v kraji. Najdou ho u rybníka Koupaliště v Novém Městě na Moravě. Jednoduché zázemí tvoří dřevěný domek, toalety, dřevěné stojany na kola a ohniště.

Nové ekonocležiště , vzdálené asi dva kilometry od centra Nového Města na Moravě, má sloužit ke schování před deštěm nebo bezplatnému přespání na jednu noc.

„Večer rozbalí stan, přespí a ráno by měli věci zase sbalit, uklidit po sobě. A buďto putují dál do Žďárských vrchů nebo z města odcházejí pryč,“ dodává Andrea Kramárová z novoměstské radnice.

Nejpozději v devět hodin ráno by pak měli turisté pokračovat v cestě. Provozní řád visí přímo na dřevěném domku, je i v angličtině a němčině.

Dřevěné stojany na kola, ekonocležiště u rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě

Čistotu kolem ekonocležiště pravidelně kontrolují pracovníci technických služeb města.

„V mládí jsme s mužem hodně jezdili. Tenkrát ani ne pod stan, měli jsme celty, jezdili jsme od rybníka k rybníku, protože jinak to nešlo. Myli jsme se v rybníku, zázemí nikde nebylo. Tady jsou krásné toalety a možnost si vyčistit zuby mi přijde jako neuvěřitelná,“ hodnotí nové ekonocležiště turistka Vlasta.

Jako výborný nápad označil ekonoclěžiště také dlouholetý Skaut, pan Josef. „Nápad je to výborný, protože kdo si zkusil jednou spát venku, už toho nenechá. Když to samozřejmě počasí dovolí, je to velmi příjemné. Je to takový pěkný kontakt s přírodou,“ říká.

Novoměstská radnice se inspirovala na Šumavě, kde ekonocležiště už fungují.

Ekonocležiště u rybníku Koupaliště v Novém Městě na Moravě
Spustit audio