Na výpočet daní zbývá posledních pár dnů

24. březen 2016
Dobré odpoledne

Pokud nevyužijeme služeb daňového poradce, musíme daňové přiznání odevzdat do 1. dubna. „Pak je tam ještě teoreticky pět bez trestních dní, kdy můžete daňové přiznání podávat, aniž by za to byla nějaká pokuta. Při pozdějším podaní už je s tím problém a jsou za to penále. V závislosti jak velkou částku přiznáváte, je základní pokuta minimálně 200 Kč,“ upozorňuje daňový poradce Kamil Rod.

Do daňového přiznání uvádíme příjmy ze zaměstnání, podnikání, pronájmů, kapitálových příjmů nebo ostatní příjmy, jako je například prodej nemovitosti. U nemovitosti záleží, zda-li je prodej do pěti let nebo nad pět let. „V ten moment vyplňujete v daňovém přiznání jenom to, co se vás týká. V případě příjmu ze zaměstnání, kdy to přiznáváte vlastním přiznáním, potřebujete potvrzení o příjmech od zaměstnavatele. Pokud si uplatňujete odpočty od základu daně, tak potřebujete ještě potvrzení o darech, o úrocích z hypoték, zaplacených penzijních a životních pojištěních,“ vysvětluje Rod.

Důchodci, kteří si vydělají přes 840 tisíc, povinně platí daň i z důchodu

Je to jedna z novinek, která se týká daní z příjmů za rok 2015. V předcházejících letech platila výjimka. Pokud je vedlejší příjem starobního důchodce nižší, tak je povinen podat daňové přiznání v případě, že si vydělal víc jak 15 tisíc hrubého. „K tomu samozřejmě můžete mít ještě příjmy z příležitostných činností. Máte nějaké přebytky na zahrádce, a když byste je prodávali a příjem přesáhne 30 tisíc, tak je potřeba to zase přiznat,“ upozorňuje Rod.

Invalidní důchodci mají větší slevy na dani

„Invalidní důchodci si vydělávat mohou, dokonce mají i větší slevy na dani k základní slevě. Nejnižší sleva je 2.500 Kč. U ZTP/P tam je sleva 16.140 Kč. Druhá věc je ta, že pokud zaměstnává takového člověka firma, zaměstnává ho celý rok na plný úvazek, tak u toho nižšího postižení si uplatní u daňového přiznání slevu 18 tisíc a u toho těžšího postižení 60 tisíc,“ dodává Rod. Pokud příjem důchodce není ze zaměstnání nebo je z více různých zaměstnání, musí si daňové přiznání podat sám.

OSVČ podávají přiznání vždy

„Standardní je vedení daňové evidence, případně vedení účetnictví, pokud je to větší firma. Daníte rozdíl mezi příjmy a výdaji. Pokud máte výdaje malé, tak se dají použít výdajové paušály. Jsou různé pro různé skupiny podnikajících. Výdaje pak jsou vždy procentem z příjmů. Nejlíp jsou na tom zemědělci a řemeslné živnosti, které mají 80% paušál, podnikající na základě živnostenského listu mají 60%, doktoři, právníci a další, kteří podnikají na základě jiných zákonů, bohužel včetně daňových poradců mají paušál 40%. V případě nájmu je paušál 30%,“ vysvětluje Rod. Vždy měsíc po termínu odevzdání daňového přiznání mají OSVČ povinnost podat i přehledy o příjmech a výdajích na okresní správě sociálního zabezpečení a na své zdravotní pojišťovně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.