Na vrcholu osmitisícovky není na emoce čas

7. červen 2011

Do úterního Tandemu zavítal novoměstský horolezec Radek Jaroš. Je to dva týdny, kdy se vrátil z Himalájí ze své poslední expedice na 4. nejvyšší horu světa, osmitisícovku Lhotse.

A přestože to není lezecky nejobtížnější vrchol, Radek se hodně natrápil. Podle jeho vlastních slov tentokrát skoro žádná radost, jen utrpení. Nakonec se na vrchol dostal až na pátý pokus, se kterým už vlastně ani nepočítal. Těsně před cílem cesty se mu vždycky derou slzy do očí a sevře se mu hrdlo, že už by „to“ konečně mohlo vyjít, ale na samotném vršku už čas na emoce není. Musí sebrat poslední síly na fotografování, dokumentování a taky na cestu dolů. Lhotse je Radkova dvanáctá osmitisícovka, zbývají dvě, nejobtížnější a nejobávanější – Annapurna a K2. Z poslední jmenovanou už má radek osobní zkušenost, tak se necháme překvapit, jak se s ní v budoucnu domluví, jestli ho pustí až na vrchol.

0:00
/
0:00
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.