Na vodáky čeká nebezpečí v podobě leptospirózy

15. červenec 2015
Zprávy z

Vodáci mají strach z leptospirózy. Nebezpečnou bakteriální nemocí se mohou nakazit od zdechlin živočichů kolem řeky. Ze Slovenska se vrátila skupina jihlavských vodáků a někteří skončili s akutními problémy v nemocnici. Neléčená leptospiróza může v krajním případě skončit smrtí.

„Tam byly odpadky u vody, zvířata tam plavala, nejvíc ryby. Když jsme se vrátili, tak dva skončili v nemocnici, měli problémy s játry, takže zežloutli, horečky,“ říká Lucie Konečná z jihlavské vodácké party. Její kamarádi se díky rychlé pomoci uzdravili a příště budou mnohem opatrnější.

Riziko snížíte lepší osobní hygienou, říká vodačka

„Když někdo jede na vodu, měl by s tím počítat. Určitě by tam nějaká zásadní hygiena měla být,“ dodává Lucie s tím, že v poslední době se běžně v kempech a na tábořištích objevují toalety, sprchy a pitná voda. „Když jsem začínala jezdit, tak po tábořištích nebyly nikdy ani záchody, chodilo se do lesa.“

Vodáci si vzájemně radí na sociálních sítích. Doporučují minimálně vlhčené ubrousky a pitnou vodu.

Leptospiróza začíná stejně jako chřipka

Leptospiróza je velmi nebezpečné bakteriální onemocnění, vysvětluje primář interního oddělení havlíčkobrodské nemocnice Josef Málek: „Typické pro něho je, že tam dochází k poškození jater a ledvin a ke krvácivým projevům,“ konstatuje lékař. Nemoc začíná jako chřipka, to ve své první fázi.

V té druhé jde o život, pokračuje doktor Málek: „Pacient zežloutne, přestane močit nebo má tmavou moč, může krvácet z úst, z nosu, do mozku, může dojít k selhání jater a ledvin a ten člověk může zemřít.“

Leptospiróza se dříve objevovala u zemědělců, kteří přišli do kontaktu s nakaženými potkany. Dnes je spíše záležitostí lidí, kteří táboří v přírodě.

Spustit audio