Na Velikonoce zkuste jehněčí kolínko nebo telecí kýtu

22. březen 2016
Dobré odpoledne

Velikonoční recepty si hospodyňky předávají z generace na generaci. Přesto ale existují i další doporučení, která jste možná neznali. Do poradny Českého rozhlasu Region je přišel prozradit Václav Bauch, který má na starosti catering v Panském domě v Chotěboři. K Velikonocům patří hlavně mladé maso. Hodí se takové, které obvykle nekonzumujeme v takové míře. Hlavně jehněčí, telecí, beránek, mohou být ale i jarní kuřátka.

„U jehněčího masa je nejlepší, když máme nějakého svého lokálního dodavatele. Na Vysočině je celá řada farem, kde se jehněčí chová. Koupit jehněčí ale už může být trochu oříšek. Spousta obchodů a restaurací se už předzásobila,“ upozorňuje Bauch. Pochoutkou je jehněčí kolínko. Vhodné je upéct i kýtu. Může se špikovat slaninou, česnekem nebo další zeleninou. Kdo je ale labužník, může si připravit i jehněčí hřbet. Příprava vyžaduje určité znalosti. Z jehněčího jsou výtečné i polévky. „Můžeme začít klasickým vývarem. V Podkrkonoší se připravovala polévka z jehněčího kořínku se smaženou žemlí nebo se dá připravit marocká jehněčí polévka,“ doporučuje Bauch.

Maso vybírejte pohledem

„Já si kupuju takové maso, které se mi libí. To znamená, že si vždycky vybírám pohledem,“ radí Bauch. Dívejte se tak, aby maso nebylo zašedlé nebo oschlé. Z telecího masa je výborný tatarák, i když to není typický velikonoční pokrm. Na svátečním stole se ale bude vyjímat telecí pečeně na česneku a se špenátem. Jako přílohu můžeme podávat chlupatý nebo bramborový knedlík. Mladý špenát lze obecně na Velikonoce vřele doporučit. K přípravě velikonočního pokrmu je vhodná telecí kýta, hrudník nebo krk, ze kterého můžeme připravit ragú. Výborná jsou telecí játra, brzlík, líčka a svíčková. Telecí maso je lehce stravitelné, je proto vhodné i na dietu. Oproti například vepřovému masu je méně tučné.

Na škaredou středu roztrhejte bramboráky

Popeleční středě se také říká Škaredá středa. „Na ni hospodyňky připravovaly skvělé jídlo, akorát servis pokrmů se snažily přizpůsobit škaredé středě. Když například připravily bramboráky, tak je pak roztrhaly a teprve potom podávaly na talíř,“ vysvětluje Bauch. Na Zelený čtvrtek je typický špenát, hodně lidé jedli zeleninové polévky a luštěniny. K polévkám jsou výborné škvarkové placky na přikusování. Zapít to můžete zeleným pivem. Na Velký pátek je největší půst. Pokud ho někdo chce porušit, měl by si dát rybu. Na Bílou sobotu hospodyně připravovaly velikonoční nádivku, která je známá jako hlavička. Případně můžeme nachystat sekaniny. Potřebujeme na ně housky a maso buď uzené, nebo syrové. Na Boží hod velikonoční je dobré začít vývarem a pak připravit pečené jehněčí maso nebo beránka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?