Na trase mezi Táborem a Pelhřimovem je nový obchvat, odvede auta z obce Kámen

23. únor 2020 09:04

Kámen, který leží na silnici I/19 z Pelhřimova do Tábora, má svůj obchvat. Nová silnice je dlouhá téměř dva a půl kilometru a odvede z obce především kamiony, které míří z Vysočiny do jižních Čech.

Obchvat otevřelo Ředitelství silnic a dálnic s dvouměsíčním předstihem a zaplatilo za něj více než 150 milionů korun. Obyvatelé obce Kámen jsou přesvědčeni, že stavba přinese řadu pozitiv.

„V tu chvíli, kdy tu nebude doprava, máme v plánu vytvořit nějaké zázemí pro návštěvníky. Myslíme si, že postupem času bychom tady mohli více využívat turistický ruch,“ plánuje starosta obce Kámen Josef Dvořák. Obchvat podle něj odvede tranzitní dopravu.

Obchvat obce Kámen, Vysočina

Klidnější prostředí v obci by pak mohlo přitáhnout návštěvníky blízkého hradu. Myslí si to i jeho kastelánka Zlata Vobinušková. „Centrum obce se zklidní a návštěvníci nepůjdou po silnici, ale po klidné cestě, nebudou se bát, že je srazí nějaký kamion. Určitě je to plus i pro hrad,“ říká.

Cestu si budou moci lidé najít také ke kapli, která se v blízkosti historické památky renovuje a hotová by měla být do dvou let.

autor: Zuzana Dudášová
Spustit audio

Související