Na sedm tisíc pozemků a jiných nemovitostí na Vysočině nemá majitele. V Kejžlici na Pelhřimovsku to komplikuje opravu hasičské zbrojnice

17. říjen 2023 14:00

V Česku jsou desetitisíce pozemků a jiných nemovitostí, ke kterým se nikdo nehlásí. Oficiální vlastníci jsou nedohledatelní nebo dávno mrtví. Pokud se o svoje nároky nepřihlásí do konce roku, přejde majetek na stát.

Například v Kejžlici na Pelhřimovsku už na takový krok čekají několik desetiletí. Chtěli by tam opravit hasičskou zbrojnici, ale nemůžou. Stojí totiž na pozemku, který prakticky nemá žádného vlastníka. Oficiálními majiteli jsou příslušníci starého šlechtického rodu, kteří se o svůj majetek nehlásí, a není možné je vypátrat.

“Protože jsme měli zájem hasičskou zbrojnici opravit, udělat novou střechu a zázemí pro naše hasiče, tak jsme se o to zajímali. Zjistili jsme, že nějací dědici jsou v Rakousku, ale nepodařilo se nám je nakontaktovat,” říká nezávislý starosta Kejžlice Václav Zástěra.

Seznam nedostatečně identifikovaných vlastníků

Hasičská zbrojnice na pozemku bez jasných majitelů vznikla před rokem 1989. Na její  přestavbu teď obec nemůže získat stavební povolení. “Můžeme jenom opravovat. A nemůžeme dosáhnout ani na žádné dotace, protože stavba na cizím pozemku je pro dotační programy nepřijatelná,” vysvětluje starosta.

Situace by se mohla změnit už v příštím roce. Pokud se vlastník nemovitosti nepřihlásí do konce letošního roku, tak uběhne lhůta stanovená novým občanským zákoníkem a takový majetek přejde na stát.

V celém Česku je na 150 tisíc  pozemků bez dostatečně identifikovaných vlastníků.

autor: Milan Soldán
Spustit audio