Na prvním místě musíte mít lásku k dítěti, říká pěstounka Zuzka Žatečková

19. červenec 2023

Do pěstounské péče se svěřují děti, o které nemůže pečovat žádný z rodičů, ani poručník, a to na dobu, po kterou trvá překážka bránící rodičům v osobní péči o dítě. Pak ale rodič může znovu požádat o dítě a mít ho zpátky ve své péči, když tedy soud uzná, že už je způsobilý. Pěstounů v Česku je ale stále nedostatek a tak kolem 8 000 dětí je stále v dětských domovech.

Zuzka Žatečková se pěstounkou stala poté, kdy zjistila, že už se jí nepodaří mít vlastní druhé dítě. „Máme svou biologickou dceru, teď je jí 11 let, a dlouho jsme se snažili o druhé dítě. Pak jsem prožila nějaké potraty, mimoděložní těhotenství a nemohli jsme mít další dítě,“ vypráví.

Jaké nástrahy musejí překonávat pěstouni, vyprávěla Zuzka Žatečková v rozhovoru s Helou Dvořákovou

O druhé dítě se s manželem snažila dlouhých sedm let. „Už v té době jsme zvažovali, že kdyby to opravdu nevyšlo, jestli bychom šli do adopce nebo pěstounské péče. Manžel pořád vyčkával, že ještě pořád je čas, že to třeba ještě vyjde. Ale já jsem v hlavě měla plán, že nechci mít jenom jedno dítě, že chci mít prostě sourozence, aby si spolu hráli. Takže když už se stala ta poslední situace, že jsem měla druhé mimoděložní těhotenství a ztratila jsem možnost přirozenou cestou otěhotnět, tak jsem otevřela to téma, že už není na co čekat, že bych chtěla jít do náhradní rodinné péče. A bylo to rozhodnutí, které padlo během pár dnů,“ líčí otevřeně mladá žena.

Pěstounství není adopce a v případě, že soud rozhodne, že se u biologických rodičů změnila situace a jsou schopní se o dítě znovu starat, musí od pěstounů odejít.

„Takovou situaci samozřejmě nesete těžce. Ale vy prostě na prvním místě musíte mít lásku k tomu dítěti a říct si, že i kdyby u vás bylo rok, i když u vás bude pět let nebo celý život, tak prostě vám to stojí za to, že to dítě dostane tu lásku,“ dodává Zuzka Žatečková.

Co všechno obnáší tento druh náhradní péče a jak složité je vyjet s dětmi v pěstounské péči na zahraniční dovolenou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio