Na přetížené kamiony budou u Velkého Meziříčí znovu dohlížet vysokorychlostní váhy

7. listopad 2023 06:30

Na silnici podél dálnice D1 u Velkého Meziříčí budou po víc než dvou letech znovu fungovat rychlostní váhy. Mimo provoz byly přes tři roky kvůli námitkám dopravců, že byly nepřesné. Teď zrekonstruované váhy absolvovaly poslední test před svým znovuspuštěním.

Tři nákladní auta přejela přes váhy tam a zase zpátky desetkrát za sebou. Nejdřív rychlostí čtyřicet kilometrů v hodině a pak znovu o třicet kilometrů rychleji.

Váhy by mohly být plně funkční do poloviny listopadu. „Máme kvalifikovaný odhad po přetížených kamionech a je to poměrně tučná částka, 150 až 200 milionů korun,“ řekl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid. Proto by si přál, aby podobných vah na Vysočině bylo víc.

Na krajských silnicích na Vysočině se ale další váhy stavět nebudou. „Pomáháme policii při financování mobilních vah,“ vysvětlil náměstek hejtmana Miroslav Houška z KDU-ČSL.

Pokuty z vah bude zpracovávat městský úřad ve Velkém Meziříčí. V roce 2019, kdy váhy plně fungovaly naposledy, z nich měl příjem kolem 260 tisíc korun.

Spustit audio

Související