Na popraskané tlapky vaše psa spolehlivě pomůže indulona, radí kynoložka

26. leden 2017
Dobré odpoledne

Sůl, mráz a chlad naším psům znepříjemňuje venčení. Čím jim můžeme zmenšit utrpení a co pomůže na popraskané tlapky, přišla do poradny Regionu říct Helena Emmerová. „Sami víme, že když se řízneme a nasypeme si do toho sůl, tak to moc příjemné není,“ říká host. A přesně to se děje se psími tlapkami. Zcela běžně jsou v nich malé prasklinky, kterými se sůl dostává do rány. Pejsci pak nechtějí chodit, přešlapují, kňučí a podobně.

Než vyrazíme na procházku, tak pejskovi tlapku natřete. Buď můžete koupit balzám na tlapky ve zverimexu nebo indulonu. Jde o to povrch tlapky zmastit tak, aby se na něj dostávalo soli co nejméně. Pokud máte malého pejska a potřebujete přejít posolenou silnici, tak ho raději vezměte do náruče. S většími plemeny se silnici raději úplně vyhněte.

Jako prevenci můžete použít botičky

„Pejskovi může koupit botičky. Dneska se prodávají v různých velikostech. Není problém si je objednat, a pokud budete trpělivý a naučíte ho v botičkách chodit, tak to je nejlepší prevence a nejlepší ochrana před solí,“ říká Helena Emmerová. Navíc hlavně krátkosrstá plemena můžete vybavit i oblečkem, která je uchrání před mrazem.

Pozor na chladicí kapalinu

V zimním období se občas na parkovištích objevují po dolévání zbytky nemrznoucí směsi do aut. Ta je sladká a psi ji čichem rychle najdou, chutná jim a rádi ji lížou. Ovšem je to jed a psům rychle ničí ledviny. Když se objeví první příznaky, ke kterým patří pěna v ústech, nevolnost a křeče, bývá už pozdě. Proto nenechávejte vašeho pejska při venčení cokoliv olizovat nebo jíst.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.