Na ploše u okresního soudu v Jihlavě už řidiči volně nezaparkují, spontánní odstavování aut ukončila Vysoká škola polytechnická závorou

28. září 2023 06:30

V širším centru Jihlavy řidiči přišli o další volné parkoviště. Na ploše u okresního soudu si přijíždějící spontánně zvykli odstavovat desítky aut denně. Od středy jim v tom brání závora.

Celé prostranství patří Vysoké škole polytechnické, která tam chce v dohledné době postavit nové koleje. Zatím na něm chtěla nechat parkovat hlavně svoje zaměstnance. Ale po dalším rozšíření placených modrých zón tam ve velkém najížděli i lidé bez povolení.

„Ulice jsou prázdné, ale tady to puká ve švech,“ říká Marie Svobodová, která má na parkování na prostranství povolení.

Řada řidičů na ploše označené zákazem vjezdu s dodatkem soukromý pozemek parkuje bez povolení, někteří ho ale zfalšovali a v autě vystavili. Na prostranství je odstavených asi 200 aut.

„Paradoxně by tu mohlo zaparkovat i víc aut, ale to by lidé museli být alespoň trochu ukáznění a tolerantní jeden k druhému,“ konstatuje rektor Zdeněk Horák.

I tak je parkování dočasné. Vysoká škola polytechnická čeká na potřebná povolení, aby na něm mohla začít stavět nové koleje.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související