Na mostě v Olešné na Žďársku chybí historická socha. Nevydržela náraz nákladního auta

16. leden 2013

Historickému mostu v Olešné nedaleko Nového Města na Moravě chybí socha sv.Jana Nepomuckého. Minulý pátek nevydržela náraz nákladního auta a zřítila se do vody. Její torzo včetně úlomků se podařilo vytáhnout pomocí jeřábu a skončilo v dílně restaurátora.

Řidič s těžkým nákladem dostal před nájezdem na úzký kamenný most z roku 1861 smyk a vrazil do mostu. Tu sílu nevydržela socha sv. Jana Nepomuckého a zřítila se do potoka Olešná.

Na místo vyrazili policisté a hasiči a poničenou sochu vytáhli jeřábem. Roztříštila se hlavně hlava sochy, všechny úlomky se ale prý podařilo z ledové vody vybrat.

Peníze za škodu půjdou z povinného ručení viníka nehody, od jeho pojišťovny ji vymáhá pojišťovna novoměstské radnice. Jemu také památná socha patří.

Restaurátor Martin Kovařík zatím škodu odhaduje na 300 tisíc. Může ale nakonec být i větší, to se ještě uvidí po podrobnějším rozboru. Po opravě se socha vrátí za teplejšího počasí zpátky na most.

Socha je od neznámého autora a most zdobila už od roku 1863. Společnost jí od roku 1868 dělala socha sv. Josefa pražského autora Josefa Effenbergera. Ta náraz vydržela bez újmy.

Až pojedete z Nového Města do Bystřice nad Pernštejnem, určitě si památného mostu všimněte a jeďte po něm opatrně. Sochy už totiž byly poškozené a opravované několikrát.

Spustit audio