Na Lipnici se vrátila Lipnická bible. Jde o 600 let starý rukopis v latině

26. červen 2021 06:00

Na hrad Lipnice nad Sázavou se vrátil rukopis Lipnické bible. 600 let staré dílo je bezpečně uložené ve vitríně a na Vysočinu dorazilo až ze Spojených států.

600 let starý rukopis Lipnické bible si mohou od neděle prohlédnout návštěvníci hradu v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Latinsky psaný kodex zapůjčilo Muzeum bible ve Washingtonu.

K vidění bude až do konce prázdnin. Spolek za záchranu domu Jana Zrzavého sháněl knihu posledních pět let.

Začalo to výstavou o husitství

„Asi před pěti lety se uskutečnila výstava o husitství. My jsme se v té době dostali k tomuhle stížnímu listu, to je list, který sepsala česká šlechta proti upálení Jana Husa. Potom, když to skončilo, tak jsme četli návštěvní knihu a tam bylo napsáno: Moc krásná výstava, a proč tady nemáte Lipnickou bibli. Jenže to my jsme nikdo nevěděli, co je,“ přivedl nás na místo, kde se zrodil nápad vrátit bibli zpátky na Lipnici Jaroslav Šoupal ze Spolku za záchranu rodného domu Jana Zrzavého.

Čtěte také

Pátrání zavedlo jeho členy až do Ameriky, do Muzea bible ve Washingtonu. Na hrad Lipnice přivezla vzácný rukopis kurátorka muzea Gabriele Holthuis: „Ta bible vlastně už přijela před dvěma dny, ale musela 24 hodin zůstat v boxu, aby se aklimatizovala a ta její instalace byla dost složitá, zabrala několik hodin.“

Nesnadná instalace

Přemístit knihu do vitríny nebylo snadné, a i samotná místnost, kde je bible vystavená, musí splňovat přísné podmínky. Například okna nechali správci hradu zatemnit, aby na kodex nedopadalo světlo.

Jestli ale Lipnická bible pochází opravdu z Lipnice nad Sázavou, není ale úplně stoprocentně jisté: „Přestože je psána latinsky, tak v jejím textu je napsáno, že byla dokončena v květnu roku 1421 na Lipnici, samozřejmě můžeme spekulovat, jestli je to ta Lipnice nad Sázavou nebo jiná Lipnice, protože Lipnicí v českém království bylo víc tehdy,“ vysvětluje kastelán hradu Lipnice Marek Hanzlík s tím, že podle něj měl ale autor bible určitě na mysli právě Lipnici nad Sázavou.

Oproti ostatní Lipnicím to bylo tehdy totiž hradbami chráněné město. „Ta kniha samotná představovala poměrně velké jmění, za takovou knihu byste si prostě koupili pár baráků. Ten člověk se potřeboval s tou knihou někde schovat, ukrýt, nejen aby zabezpečil tu knihu, ale aby ji i mohl dokončit, protože jí ještě vlastně neměl hotovou a z tohoto důvodu se zdá téměř jisté, že tou Lipnicí byla naše Lipnice, protože tehdy byla městem a měla kolem sebe kamennou hradbu, která chránila ty obyvatele.“

I když je teď originální 600 let stará kniha bezpečně uložená ve vitríně, lidé si ji mohou na hradě prolistovat alespoň digitálně na počítačové obrazovce.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio