Na dálnici D1 vás už změří a v případě překročení rychlosti můžete dostat pokutu

2. červen 2016

Není to tak dlouho, co jsme Vás informovali, že nás na dálnicích začnou měřit kamery. První měřený úsek už na D1 je. Opravovaný úsek D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou nově sledují bezpečnostní kamery, které umí počítat rychlost. Pokud na zmíněném úseku před Brnem zaměříte své pohledy nahoru na konstrukce mýtných bran, tak uvidíme nové snímací krásky, které si ohlídají, zda jedete 80 kilometrů za hodinu, což je maximální povolená rychlost na tomto omezeném úseku.

Důvod je prostý - ten kdo jede agresivně a nedodržuje odstup, je nejčastěji příčinou dopravních nehod na omezených úsecích, a to samozřejmě narušuje samotnou plynulost dopravy. Kamery auta rozpoznají podle poznávacích značek a okamžitě vyhodnocují jejich rychlost.

„Ale pozor umí přepočítat vzdálenost mezi jednotlivými úseky a tím i rychlost, jakou jste skutečně projížděli. Nejde tedy pouze o to, jet pomalu v místě kde je vozidlo snímáno. Pokud systém vyhodnotí, že jste úsek museli projet rychleji než je povolená rychlost, zašle data obecnímu úřadu s rozšířenou působností, který provinilci zašle obálku s pokutou,“ říká Veronika.

V budoucnu podobné úseky samozřejmě přibudou, konkrétně do konce léta dojde k namontování dalších pěti zařízení.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.