Na dálnici D1 se už na 107. a 41. kilometru jezdí bez uzavírek

13. červenec 2014

V 10:10 skončila poslední uzavírka dálnice D1 na 107. kilometru u Jihlavy, kde se stavěl most. Poté se rozjela několikakilometrová kolona, kolem půl jedenácté se už jezdilo plynule bez zdržení. Provoz se dnes několikrát zastavil i na 41. kilometru.

Dálnice byla na 107. kilometru celkem čtyřikrát vždy od 20 až do 40 minut uzavřena. Stavaři tu usazovali nosníky nového mostu. Řidiči čekali v několikakilometrových kolonách, objížďka nebyla v těchto místech plánována.

Oproti původnímu předpokladu, že se dálnice u Jihlavy dnes definitivně otevře už ve tři čtvrtě na devět, jde o pětadvacetiminutový posun. Také časy uzavírek byly delší, z původní čtvrt hodin se jedna protáhla dokonce až na čtyřicet minut.

Původní odhad odborníků na uchycení každého jednoho mostního nosníku se pak neshodl se skutečností. Dlouho trvalo, než se dělníkům s jeřábem podařilo uchytit některé betonové části o váze padesáti tun tak, aby na sebe přesně navazovaly, a došlo k časovému skluzu. Nakonec se ale zadařilo a to, co měla stavební firma v plánu, je hotové.

Na Vysočině bylo v pohotovosti pět policejních hlídek, podle jejich informací se řidiči chovali v kolonách ohleduplně, nedošlo k žádné kolizi a kvůli uzavírkám dálnice u Jihlavy nepadla žádná pokuta.

Na 41. kilometru dálnice, kde se kvůli stavbě mostu také provoz několikrát zastavil, byl průjezd volný od 7:30. I na Benešovsku ale měli zpočátku stavbaři problémy, první sobotní uzavírka se tam protáhla o půl hodiny.

Dálnice se znovu uzavře příští víkend.

Stavba mostu na dálnici D1 u Jihlavy
Usazování mostní konstrukce na 107. kilometru dálnice D1 u Jihlavy
Stavba mostu na 107. kilometru dálnice D1 u Jihlavy
Spustit audio