Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem bude omezení i v prosinci

26. listopad 2018 10:35

Na D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru, kde opravy nabraly zpoždění, budou stavbaři pracovat i v prosinci.

Uvedli, že tam budou do 17. prosince, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Otevřen zatím není ani most nad dálnicí u Větrného Jeníkova. Na silnicích jinde v kraji uzavírek ubývá. Přes pět spravovaných krajských mostů by měla auta začít znovu jezdit na přelomu listopadu a prosince.

Na zpoždění prací na obnově skoro 14 kilometrů dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem upozorňovalo ŘSD v minulých měsících opakovaně. „Pořád jsme na stavbě, pořád je tlačíme,“ uvedl mluvčí. Teď už tam měla být dálnice až do jara průjezdná bez omezení, ale pořád se obousměrně jezdí dvěma zúženými pruhy.

Změna v zimní údržbě

Kvůli prodloužení prací v této výše položené části D1 na Vysočině nastavilo ŘSD krizový režim zimní údržby, mimo jiné tam nasadilo užší sypač. „Už jsme tam provedli i kontrolní jízdu našich mechanismů zimní údržby, takže máme vyzkoušeno, že se budeme schopní o ten úsek postarat i v případě sněžení,“ uvedl Rýdl. Nevyloučil ale to, že při hustém sněžení bude potřeba na několik hodin stáhnout dopravu z dvou pruhů do jednoho.

Opravy mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly v březnu. Zakázku za 1,75 miliardy korun provádí sdružení firem italské Toto Costruzioni Generali, kazašské SP Sine Midas Stroy a české Geosan Group.

Ostatní uzavírky a omezení

Jinde na Vysočině před zimou uzavírek na silnicích ubývá. Práce na přestavbě části tahu I/34 v Rouštanech u Havlíčkova Brodu by měly být dokončeny tento měsíc.

Do začátku příštího měsíce by měly být otevřeny pro dopravu čtyři spravované mosty na krajských silnicích III. třídy ve Starči, Radkově a u vsí Hluboká a Pořežín. Jejich opravy se protáhly, protože stavební firma Keviton v létě odstoupila od smluv a kraj musel zajistit jiné dodavatele. Ve stejné době by měly skončit opravy dalšího silničního mostu ve vsi Smrček na Žďársku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související