Muzeum letců RAF, které funguje v Polici na Třebíčsku, se bude v nejbližší době stěhovat

20. září 2019 06:00

Jediné stálé muzeum věnované československým letcům v RAF má za sebou třetí turistickou sezonu. Na zámku v Polici na Třebíčsku byla ale s největší pravděpodobností poslední.

Czech Spitfire Club, který expozici spravuje, se totiž dohodl na stěhování do Větrného Jeníkova na Jihlavsku.

„Tady vlastně všechny perutě, které tam byly, které působily v Anglii, mají svoji vitrínu. Jsou tady vyznamenání,“ provází v muzeum v Polici tamní starosta Karel Janoušek.

Stalo se muzeum jakousi značkou Police? „Určitě, je to spojováno s obcí. Všude se toto muzeum uvádí, i v publikacích, časopisech, novinách.“

Velmi by mě to mrzelo

Po třech letech se má muzeum stěhovat do jiných prostor, do Větrného Jeníkova. „Mě by to velice mrzelo, protože to muzeum má po těch třech letech opravdu ohlas. U nás tady v regionu, v kraji i v republice i v zahraniční v poslední době. Byla by to velká škoda,“ konstatuje starosta Janoušek.

Větrný Jeníkov

Prostory pro muzeum si v Polici pronajímá pražský Nadační fond generála Karla Janouška, která ji dále pronajímá Czech Spitfire Clubu.

A právě posledně jmenovaná organizace hodlá expozici přesunout do zámku ve Větném Jeníkově na Jihlavsku. Možný přesun potvrdila nezávislá místostarostka Darina Sochorová. „Budou zatím v provizorních prostorech. To by mohlo být od příštího roku, než se zrekonstruují prostory, kde by byly natrvalo. Jedná se o levé křídlo zámku, které v současné chvíli není využíváno.“

Czech Spitfire Club

Předseda Czech Spitfire Clubu Zdeněk Sadecký zatím nechtěl přesun muzea nijak komentovat, dokud záměr jeníkovských zastupitelů nenabude právní moci.

„Po těch čtrnácti nebo patnácti dnech, nebo jak to musí být na té úřední desce dlouho, bychom vydali tiskovou zprávu.“

Podle Jiřího Stanislava z nadačního fondu generála Karla Janouška, který stál u zrodu muzea, ale Police bez expozice RAF nezůstane. Chce se spojit s jinými spolky, které se věnují památce československých letců a výstavu na místě zachovat.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio