Lety vrtulníkem, cyklistické závody, slavnosti růžového vína - poradíme vám, co dělat o víkendu

13. červen 2024, aktualizováno

I tento víkend bude na Vysočině nabitý všemi možnými akcemi. Zajít můžete na hudební vystoupení, proletět se vrtulníkem nebo si prohlédnout výrobu skla. 

PÁTEK

Lety vrtulníkem na Vysočině. Kdo si touží vyzkoušet, jaké to je proletět se vrtulníkem, má možnost v pátek od 14 hodin v Polné.  Vrtulník bude startovat u benzínové pumpy na ulici Jihlavská a seznamovací lety trvají asi 7 – 10 minut.

V humpolecké 8smičce v pátek zahajují vernisáží další výstavu. Má název „Kdybych já byl krásný jako Dionysos: Setkání s Janem Zrzavým“. Malíř Jan Zrzavý patří mezi národní klasiky, je to autor často reprodukovaných jihočeských a vysočinských krajin, ilustrátor Erbenovy Kytice a Máchova Máje, scénograf Libuše a Čertovy stěny. Vystavující umělci jsou: Jan Zrzavý & Jiří Bašta, Dominik Běhal, Václav Boštík, Josef Čapek, Dominika Dobiášová, Mary Durasová, Igor Hosnedl, Giorgio de Chirico, Libuše Jarcovjáková, Jiří John, Zsófia Keresztes, Šárka Koudelová, Bohumil Kubišta, Jan Merta, Ivan Meštrović, Otakar Mrkvička, Odilon Redon, Miroslava Večeřová. Výstava bude otevřená od 17:00 hodin.

Historická slavnost Barchan v Jemnici - Jedna z nejstarších historických lidových slavností ve střední Evropě. Tradiční trh s lidovými řemesly, pouťové atrakce, městské mázhauzy a historická krčma, průvod městem a ohňová show. Barchan je zahájen v pátek v podvečer průvodem měšťanů a vyvěšením barchanického a městského praporu na radnici. V sobotu ráno vzbudí Jemničany průvod bubenic a trubačů. V dopoledních hodinách je připravena scéna na podiu před zámkem. Král Jan Lucemburský vjíždí do bran města Jemnice a předává svou novomanželku do péče měšťanů. Odpoledne se koná tradiční Běh o barchan. Vyvrcholením slavnosti je velká scéna před zámkem, kde podle pověsti královna odměňuje posly tradičními dary.  Bohatý doprovodný program najdete podrobně vypsaný zde

Open Air Pacov

Podobně velká slavnost se chystá v Novém Městě na Moravě. Nova Civitas je městská slavnost vztahující se k roku 1293, kdy bylo Nové Město na Moravě pod tímto názvem poprvé uvedeno. Slavnost je doprovázena bohatým kulturním programem a akcemi pro děti. Podrobně vypsané je najdete například zde.

Žáci v roli průvodců – Náměšť nad Oslavou. Ve dnech 12. – 16. června 2024 bude na zámku v Náměšti nad Oslavou probíhat řetězové provázení, které pořádá Národní památkový ústav. Návštěva zámku může být netradičním zážitkem pro návštěvníky a žáci v roli průvodců zase mohou získat osobní vztah k místnímu zámku a poznání, že dějepis nemusí být nuda. Při prohlídce trasy Reprezentační prostory vás čeká v každé místnosti jiný průvodce, který představí historii a zajímavosti. Návštěvníky provedou žáci devátého ročníku ZŠ J. A. Komenského z Náměště nad Oslavou.

Zámek patří dětem

Na Třebíčsku se bude sportovat: Přes tři hráze Opatov je název běžeckého cross-country závodu v okolí městyse Opatov v okrese Třebíč. Trať vede přes tři hráze místních rybníků, ale i přes vyhlášené kopce. Akce je určena pro všechny věkové kategorie – muži, veteráni 40, 50, 60 – a měří 8,8 km. Ženy, veteránky, veteráni 70 běží 4,4 km; junioři, juniorky – 8,8 km, resp. 4,4 km; dorostenci, dorostenky – 4,4 km. Připraveno je bohaté ocenění, muzika a skvělé občerstvení. Běží se od 16:30 do 19:30.

Od pravěku po roboty je název noci v knihovně, kterou připravuje jihlavská knihovna, pobočka Horní Kosov. Nocovat se bude v pátek od půl sedmé večer do sobotního rána. Akce je určena pro děti od 8 do 12 let. Rezervace je nutná!

A Jihlava ještě jednou – na Masarykově náměstí se v létě konají pravidelné páteční koncerty. Tento pátek vystoupí Draga Banda, začátek je v 19:30 a vstup je zdarma.

SOBOTA

Charitativní cyklojízda se Žďasem je nazvaná „Na kole dětem Ždárskými vrchy“ a koná se pod záštitou Aleše Wasserbauera a Josefa Zimovčáka. Registrace účastníků probíhá od 8:00 - 9:15 na parkovišti ŽĎAS. Odjezd od ŽĎASu je v 9:30. Trasa vede z parkoviště ŽĎAS Žďár nad Sázavou => Nové Město na Moravě => Radešínská Svratka => Radešín => Ostrov nad Oslavou => Hodíškov => Jámy => a zpět na parkoviště ŽĎAS Žďár nad Sázavou. Celková délka trasy je 49 km. Finanční výtěžek bude věnován dětskému oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě.

S kolem kolem Humpolce je název tradičního cyklistického závodu, který startuje na Horním náměstí v Humpolci v sobotu. Od 9.00 pojedou ti nejmenší cyklisti, ve 14:00 pak odstartuje hlavní závod. Vítězové budou vyhlášení o půl páté.

Další pozvánka je do Velké Bíteše, nebo spíše kousek pod město směrem na Křoví, kde stojí podél říčky Bitýšky několik mlýnů. Třetí mlýn v pořadí se jmenuje Dolní mlýn, nebo také Knollův, a v sobotu tam od deseti hodin dopoledne pořádají Mlynářskou pouť. Pro děti budou připraveny dílničky s mlynářskou soutěží, kde se dozvědí, jak to na mlýně dříve chodilo a vžijí se do role vandrovního mlynářského tovaryše — krajánka a po absolvování úkolů dostanou list výučný. Jíst se budou mlynářské speciality, bramborové placky a čerstvé sýry, k mání budou řemeslné výrobky mimo jiné i pletené výrobky z vlny angorských koz.

Minifestival evropských chutí

Živá výroba skla ve sklárně Tasice na Ledečsku je opět v plánu na tuto sobotu od 10:00 do 17:00 hodin v Huti Jakub. V průběhu dne budou probíhat prohlídky sklárny s průvodcem, a to v těchto časech: 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00.

Myslivecko zemědělský den pořádají v Řečici na Žďársku. Začíná se v 10 dopoledne a program potrvá do 16 hodin. Na místě budou ukázky hospodářských zvířat, živé zvěře a ryb, Zemědělská, lesní a myslivecká pedagogiky, Sokolníci a kynologové spolu se svými svěřenci, Ukázky loveckého troubení, Vyzkoušení dojení krávy /na modelu/, Střelba z posedu, laserová střelnice, Ukázka včelaření, Králičí hop, Jízda na koních /10:30 - 14:00 hod./, Slámové bludiště, skákací hrad, skluzavka, Prase na rožni, domácí klobásky, zvěřinová kuchyně

Komentovaná prohlídka Stříbrného domu na Masarykově náměstí v Jihlavě začne v 11:00 hodin. Obnova Stříbrného domu díky projektu architekta Marka Štěpána je příležitostí k prohlídce a výletu do historie jednoho z nejstarších měšťanských domů v Jihlavě. Stříbrná linka je provázána celým domem, objevit ji můžete s průvodcem Brány Jihlava Markem Skřivánkem.

Slavnosti růžového vína v Třebíči začnou ve 12 hodin, letos v Tyršových sadech. Návštěvníky čeká odpoledne s výběrovými víny z českých i moravských vinic a perlami lokální i vzdálenější gastronomie. Celodenní program zabaví i ty nejmenší, aby rodiče měli dostatek času na degustování.

Pohádkový les na Pikárci na Žďársku je vyhlášený mnoha stanovišti s pohádkovými výjevy a desítkami účinkujících v kostýmech. Při procházce lesem se nikdo nenudí! Start je ve 12:30 hodin a brány lesa se uzavřou o půl čtvrté. Děti mají vstup zdarma a doprovod platí 100 Kč.

Pohádka pro děti v Netíně

Rychnov žije - to je název kulturně sportovního odpoledne pro všechny věkové kategorie v Novém Rychnově na fotbalovém hřišti. Akce je pro celou rodinu, na své si přijdou děti, rodiče i prarodiče. Těšit se můžete na kouzelníka, šermíře, sportovní stanoviště, lukostřelbu, házení hvězdic, pohádku Kterak na draka, skákací hrad, malování na obličej a tetování. Hudební produkci obstará dechovka Vysočinka, cimbálovka Réva, rocková kapela Terestial. Ohňostroj se rozzáří ve 22:00 hodin.

Automotoklub Pacov zve na XXI. Pacovský okruh – mezinárodní veterán rallye historických motocyklů. Start rallye bude odmávnut z horního nádvoří Pacovského zámku ve 13 hodin. Rallye má tři časové kontroly a čtyři zvláštní zkoušky. K vidění bude přehlídka dobového oblečení, živá hudba, výstava historických motocyklů, stacionárních motorů, výrobci a prodejci novodobých motocyklů. Během dne budete moci shlédnout historické dokumenty a fotografie z dob prvních motocyklových závodů, které vznikly spolu s myšlenkou vytvoření mezinárodní organizace motocyklistů FIM, které budou k vidění v expozici na zámku.

Centrum Kopretina Velké Meziříčí zve na vycházkový okruh nazvaný Až budu dospělý, chci být jako ty. Přijďte si užít zábavné odpoledne s celou rodinou do zámeckého parku ve Velkém Meziříčí, tématem budou tentokrát profese - na své si přijdou malí kuchaři, kadeřnice, hasiči či zpěvačky. Děti splní zábavné úkoly a na konci stezky na ně bude čekat malá odměna. Přijít můžete kdykoli od 14:00 do 16:30. Okruh je fyzicky nenáročný a zvládnete ho i s kočárkem.

Country-Folk Festival můžete navštívit v Brtnici v prostředí klášterní zahrady. Program začne v 15:00 hodin, kdy na pódiu vystoupí legendární Žalman, večer bude pokračovat od 17:00 vystoupením skupiny Schovanky, a od 19:00 do 22:00 se můžete těšit na hudební vystoupení Brtnického Dostavníku. Kromě skvělé hudby je připravena i spousta zábavných aktivit. Vyzkoušejte si rodeo na býku, otestujte své dovednosti na simulátoru dojení krav a nenechte si ujít úžasné country taneční vystoupení skupiny Caramelka.

Zahrádecká pouť v kostele sv. Víta v Zahrádce je v plánu na sobotní odpoledne Tradičně ji pořádá spolek Přátelé Zahrádky. Pouť je zároveň setkáním rodáků vysídleného a zbořeného městečka Zahrádka u Ledče nad Sázavou, bude letos poprvé vystaven model zahrádeckého náměstí vytištěný na 3D tiskárně Stanislavem Dvořákem podle virtuálního 3D modelu tvořeného postupně Rostislavem Berkou. Tento model autor přestaví po mši svaté, ta začíná ve 14 hodin. V 15:15 vystoupí Malá dechová hudba Lesanka z Humpolce. Od 16:15 se budou mít možnost zájemci zúčastnit komentované prohlídky kostela. V kostele bude instalována příležitostná výstava Škola v Zahrádce.

Malý folklorní festival v Havlíčkově Brodě

Gladiátor race Třebíč se koná v sobotu v podvečer a jedná se o překážkový závod pro širokou veřejnost i zkušené běžce. Poběží se městem plným památek UNESCO a v jeho krásných kulisách. Půjde o opravdu netradiční prohlídku města. Pětikilometrová trasa startuje ze zámeckého parku a začíná se v 17:30.

Série koncertů pod společným názvem Santiniana pokračuje ve Žďáru nad Sázavou. Sobotní koncert v kostele na Zelené hoře začne v 19:00 hodin. Sopranistka a umělecká ředitelka festivalu Hudba z ráje Karolína Cingrošová nás přenese do Španělska a jeho kouzelného hudebního koloritu. Zazní písně M. de Fally, klasika 20. století J. Rodriga, či podmanivá Ave Maria W. Gomeze. Ke Španělskému večeru patří také stylový welcome drink.

Také v Želivě se rozezní klasická hudba. Večer s členy České filharmonie nabízí hudební zážitek! Petr Havlín, mistr houslí, a Petr Ries, virtuos na kontrabasu, předvedou své umění v rámci Želivského kulturního léta. Setkání se koná v Opatském kostele v 19:30.

NEDĚLE

Na Jarmark tradičních řemesel zve městys Sněžné od 10:00 do 16:00 hodin do parku ve Sněžném. Akce se koná za každého počasí a nabídne od všeho trochu pro všechny věkové kategorie. Například zde bude vystoupení v podání Zelenohorských muzikantů, letové ukázky dravců, šermířské vystoupení, jarmark, stánkový prodej, exhibiční trialové vystoupení a mnohem více!

Rodinný den v sadech

Centrum EDEN v Bystřici nad Pernštejnem zve milovníky koní a závodů na koních na Eden cup a parkurové hobby závody. Soutěže zde budou i klasické otevřené a účastnit se může naprosto každý, parkur je možno libovolně dokončit dle návštěvníků a potřeb koně. Veřejné setkání přátel koní EDEN CUP bude začínat v 11:00, přejímka od 10:00.

Mladé Bítešsko – to je tradiční přehlídka folklorních skupin z Velké Bíteše a okolí. Folklórní vystoupení se konají na Masarykově náměstí. Jde o jednu z kulturních akcí ve městě, kde se mohou představit děti z folklorních souborů a kroužků a ukázat nejen svým rodičům, co při své činnosti nacvičily. Začíná se v 15:00 hodin.

Virtuosi Trebicenses

V Lipnici nad Sázavou vystoupí zpěvák Tomáš Savka. Svým vystoupením nazvaným Slyš písně mý zahájí hudební festival nazvaný Operkyně Vysočině, který pořádá sopranistka Miroslava Časarová. Pod širým nebem v amfiteátru pod hradem vystoupí vedle ní a Tomáše Savky také Hudba hradní stráže a Policie ČR s dirigentem Václavem Blahunkem, začíná se v 17 hodin.

Na zámku ve Žďáru nad Sázavou zahájí atraktivní výstavu, která potrvá jen týden – do příští neděle 23.6. Na 3. nádvoří zámku budou k vidění nejrůznější barevné pralesní žáby. Výstava má název Cesta do pralesa a je přístupná denně od 10 do 18 hodin.

Bohuslav Reynek - Pašije

Na svém jarním koncertě vystoupí místní pěvecký sbor Svatopluk, který má velmi dlouhou tradici. V prelatuře zámku Žďár nad Sázavou sbor zazpívá od 18 hodin.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.