Můj devátý start na Dakaru byl jako první, pravidla se velmi rychle mění, popisuje závodník Ouředníček

5. únor 2024

Rallye Dakar 2024 je za námi. Ani ve 46. ročníku závodu nebyla o adrenalin nouze. Na start se i letos postavil zkušený závodník Tomáš Ouředníček. I přesto, že startů na Dakaru má za sebou už několik, letošní ročník pro něj byl hodně speciální.

„Přestože to byl můj devátý start, tak vlastně to byl pro mě takový Dakar s číslem nula. Tak mi to připadlo, protože se Dakar velmi dynamicky vyvíjí a zvlášť po přechodu do Saúdské Arábie se mění neustále pravidla,“ říká Tomáš Ouředníček.

Do závodů vstoupila Mezinárodní automobilová federace, takže dnes Dakar patří do nového seriálu mistrovství světa. „Docela jsem byl překvapený z toho, co všechno se změnilo a úplně nešlo využívat všechny ty dakarské zkušenosti, které jsem do té doby měl,“ vysvětluje závodník.

Hrozba teroristického útoku

„Musím říct, že kontroly samozřejmě probíhaly, co se týká všech civilních vozů, které jezdily kolem nebo se měly dostat do bivaku nebo to bylo zásobování, tak ten bivak byl vlastně celý obehnán jakoby armádou, která kontrolovala každý vůz, který tam přijíždí, jestli náhodou na sobě nemá nějaké nálože. Ale to bývalo i v minulých letech,“ konstatuje Ouředníček.

Poslechněte si celé vyprávění o vytrvalostním závodu.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio